Connect with us

technokrata

Újgenerációs alaplapok – a hivatalos bemutató előtt

Laptop

Újgenerációs alaplapok – a hivatalos bemutató előtt

A Gigabyte az elsők között.

Habár az Intel X38-as chipsetet használó alaplapok hivatalosan csak a lapkakészlet szeptemberi bemutatkozása után jelennek meg a piacon, néhány gyártó már – idő előtt – piacra lépett ezekkel a termékekkel. Az elsők között is élen végzett a Gigabyte, mely már a nagyközönség számára is bemutatta olcsó, GA-5BXWV-RH jelzésű alaplapját.

Ez a kódnevén Bearlake-X-nek hívott X38-as chipkészletre alapul. Belépőszintű terméknek szánták, tehát egyprocesszoros, általános célú munkaállomási feladatokat ellátó PC-kbe (vagyis irodai és otthoni környezetbe egyaránt) szánja a gyártó. 800/1066/1333 MHz-es FSB értékeket támogat, és természetesen az összes, jelenleg kapható, tokozás-kompatibilis Intel processzort, valamint a nemsokára debütáló, 45 nanométeres gyártási eljárással készült két- és négymagos példányokat (Wolfdale/Yorkfield) is.

Négy darab DIMM foglalattal rendelkezik, ezzel pedig akár 8 GB-nyi DDR2 (667 vagy 800 MHz-es) memóriamodul befogadására is képes. Egy PCIe x16, egy PCIe x4 és négy PCI slottal rendelkezik, valamint felszerelték 5 SATA porttal is, amely révén RAID funkciókat is meg tud valósítani. ICH9R déli hidat alkalmaztak a Gigabyte mérnökei az alaplapon.

Egyelőre nem tudni, hogy pontosan mikor és milyen áron érkezik az új jövevény, de túl nagy árkülönbség nem lehet a már piacon levő, P35-öshöz képest – a chipsetek közt ugyanis mindössze 17 dolláros eltérés mutatkozik.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek