Connect with us

technokrata

Laptop 40 ezer alatt

Laptop

Laptop 40 ezer alatt

Néhány hét, és piacon az Asus szuperolcsó noteszgépe.

A 90 dekagrammnál is könnyebb készülékről korábban már megírtuk, hogy a hordozható számítógépek világában szokatlanul alacsony árcédulával jelenik meg a piacon: a legolcsóbb kiadást mindössze 200 dollárért – átszámítva 39 ezer forintért – kínálja majd a távol-keleti vállalat. A teljes értékű notebook legdrágább változata sem kerül majd 370 dollárnál – 70 ezer forintnál – többe. Az Intellel közösen létrehozott készülék piaci megjelenésére már szeptemberben sor kerülhet, derült ki a minap; igaz, egyelőre csak elenyésző mennyiségben, 20 ezres tételben kerül ki az USA, Európa és a távol-kelet piacaira. Az eladások azonban még az idén felpörögnek – 2007-re félmillió készülék értékesítését tervezi a gyártó, jövőre pedig 3-5 millió eladott példánnyal számol.

Az olcsóság egyik alapvető tényezője a megfelelő operációs rendszer kiválasztása volt: nem meglepő, hogy a kicsivel kevesebb mint 40 ezer forintért a felhasználó nem Windows-t kap a számítógéphez. Az Eee PC 701-es „természetesen” linuxot futtat, méghozzá igen szép eredményekkel, számolt be nemrég az első tapasztalatokról a NotebookReview. A tesztek szerint nagyjából 10 másodperc alatt feláll a kis gép operációs rendszere a bekapcsolást követően, és a leállás még ennél is gyorsabb: mindössze 5-6 másodperc szükséges a kikapcsolt állapot eléréséhez.

Jól teljesített munka közben is, állítják a masinát megvizsgáló újságírók: az Asus az összes olyan szoftverrel ellátta a készüléket, ami az alapvető feladatok ellátásához szükségeltethet. A billentyűzet ugyan kicsit zsúfolt, de ekkora méreteknél (7 colos LCD) ez nem is meglepő. Apropó, kijelző: az első tapasztalatok szerint nem esik le az álla a felhasználónak a képminőségtől, de a célnak megfelel a látvány.

EeePC 701 műszaki adatok
Kijelző: 7”
Processzor és lapkakészlet: Intel mobil processzor (valószínűleg egy 900 MHz-es Intel Celeron-M ULV 353) és lapkakészlet (910)
Operációs rendszer: Linux / Microsoft Windows XP kompatibilis
Kommunikáció: 10/100 Mbps Ethernet; 56 K modem
WLAN: WiFi 802.11b/g
Grafika: Intel UMA
Memória: 512 MB-nyi DDR2 400 MHz
Tárolás: 2/4/8/16 GB flash memória
Webkamera: 300 000 pixeles kamera
Audio: nagyfelbontású audio kodek; beépített sztereo hangszóró; beépített mikrofon
Akkumulátor élettartam: 3 óra (4 cellás: 5200 mAh, 2S2P)
Méret és tömeg: 22,5×16,5×2,1–3,5 cm, 0,89 kgSzólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek