Connect with us

technokrata

A mágneses memóriáé a jövő?

Laptop

A mágneses memóriáé a jövő?

A jelenlegi DRAM-ok leváltására törekszik az IBM is.

A japán TDK-val összefogva hozta létre az IBM az úgynevezett forgónyomtaték átvitelű memóriát (spin torque transfer, STT-RAM). A technika lényege, hogy az elektromos áram mágnesbe vezetésével megváltoztatásra kerül a mágneses mező iránya. Ez az irány (ami fel-le és bal-jobb lehet) változást hoz az ellenállás tekintetében; ennek különböző szintje pedig bináris számokként, azaz nullásokként és egyesekként értelmezhető. Jelenleg azonban még csak kísérleti stádiumban vannak a fejlesztések; a 65 nanométeres gyártási eljárással készített merevlemezes prototípus megjelenésére a következő négy évben lehet számítani.

Nem ez az első kiruccanása az International Business Machine-nek a mágneses memóriák területére. Korábban a Kék Óriás már foglalkozott ezzel az adattároló megoldással – a hagyományosabb megközelítésű fejlesztés MRAM névre hallgatott. Az a projekt azonban kudarcba fulladt, mert az IBM mérnökei nem tudták megfelelő mértékben lekicsinyíteni az eszközben levő tranzisztorokat. „Ahogy egyre kisebbé próbáltuk tenni, úgy mind határozottabban jelentkezett a mágneses mező növelésének igénye; ahhoz pedig, hogy továbbra is biztosítani lehessen az adatírást, már nem bizonyult praktikusnak az elgondolás.” – mondta Bill Gallagher, az IBM nemfelejtő memóriatechnikáit kutató részlegének vezető menedzsere.

Gallagher szerint az STT-RAM és az általunk korábban ismertetett fázisváltó memória lehet a nemfelejtő memóriafajták (közel)jövőben megjelenő új generációja. Az IBM fejlesztése ugyan gyorsabb működést biztosít, azonban a PCM jóval nagyobb adatsűrűséget tud felmutatni, vagyis nagyobb kapacitású memóriák hozhatók létre általa. A verseny tehát egyáltalán nem dőlt el, sőt, a következő években fog majd csak igazán kibontakozni.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd