Connect with us

technokrata

CPU: már inkább hűt, mint fűt

Laptop

CPU: már inkább hűt, mint fűt

Minden eddiginél kevesebbet fogyasztó processzor.

A tajvani Via bejelentette, hogy készen áll legújabb processzorának piacra bocsátására. A lapkát nem az otthoni felhasználók, hanem elsősorban az üzleti élet, az ipari és a kereskedelmi alkalmazások számára fejlesztették; olyan eszközök részére, mint vékonykliensek, csendes asztali számítógépek, IPC-k és set top boxok. Azért ezt a szegmenst célozta meg a távol-keleti vállalat, mert elképesztő képességgel látták el a központi vezérlőegységet: hihetetlenül alacsony fogyasztással rendelkezik, mindössze 1 wattot fogyaszt maximális terhelés mellett.

Ennek megfelelően ultra halk rendszereket lehet kialakítani, hiszen nem hogy aktív (azaz például ventillátoros) hűtést nem igényel a chip, hanem még passzív, hűtőbordás megoldásokra sem nagyon van szükség. Az Eden ULV (ultra low voltage, vagyis ultraalacsony feszültségen üzemel) persze nem is sebességbajnok: a lapkát mindössze 500 MHz-es órajelre készítették fel, ami a mai desktop processzorok működési frekvenciájának nagyjából negyede, hatoda.

Jelenleg a Via több Eden és Eden ULV processzort kínál az alacsony energiafogyasztású alkalmazások számára. 400 MHz-es és 1,5 GHz-es órajel között széles a választék, ezek a példányok 2,5-7,5 watt közötti fogyasztással bírnak. Összehasonlításképp: az energiatakarékosnak mondott Core 2 Duo processzorok nemrég revitalizált, új steppinggel rendelkező példányai is 65-85 wattot fogyasztanak (azaz ennyi a TPD-jük). Vagyis már a korábbi Via lapkák is igen tiszteletreméltó eredményt tudnak felmutatni – hát még ha hozzávesszük, hogy az új, 500 MHz-es példány a desktop szegmensben már elavultnak számító 90 nanométeres gyártási eljárással készül.

Mit érdemes még tudni az Eden ezen típusáról? A Via saját, V4-es, 400 MHz-es rendszersínét használja, illetve nanoBGA2 tokozásban kínálja a vállalat (21×21 mm-es méretekkel rendelkezik). 0,7 voltos magfeszültségen üzemel, 128 KB-nyi első és másodszintű gyorsítótárral látták el. Támogatja az SS3 utasításkészletet, illetve rendelkezik a vállalat saját tulajdonban levő PadLock Security Engine-jével, vagyis így natív módon is képes biztonsági funkciókat betölteni.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd