Connect with us

Hirdetés

technokrata

CPU: már inkább hűt, mint fűt

Laptop

CPU: már inkább hűt, mint fűt

Minden eddiginél kevesebbet fogyasztó processzor.

A tajvani Via bejelentette, hogy készen áll legújabb processzorának piacra bocsátására. A lapkát nem az otthoni felhasználók, hanem elsősorban az üzleti élet, az ipari és a kereskedelmi alkalmazások számára fejlesztették; olyan eszközök részére, mint vékonykliensek, csendes asztali számítógépek, IPC-k és set top boxok. Azért ezt a szegmenst célozta meg a távol-keleti vállalat, mert elképesztő képességgel látták el a központi vezérlőegységet: hihetetlenül alacsony fogyasztással rendelkezik, mindössze 1 wattot fogyaszt maximális terhelés mellett.

Ennek megfelelően ultra halk rendszereket lehet kialakítani, hiszen nem hogy aktív (azaz például ventillátoros) hűtést nem igényel a chip, hanem még passzív, hűtőbordás megoldásokra sem nagyon van szükség. Az Eden ULV (ultra low voltage, vagyis ultraalacsony feszültségen üzemel) persze nem is sebességbajnok: a lapkát mindössze 500 MHz-es órajelre készítették fel, ami a mai desktop processzorok működési frekvenciájának nagyjából negyede, hatoda.

Jelenleg a Via több Eden és Eden ULV processzort kínál az alacsony energiafogyasztású alkalmazások számára. 400 MHz-es és 1,5 GHz-es órajel között széles a választék, ezek a példányok 2,5-7,5 watt közötti fogyasztással bírnak. Összehasonlításképp: az energiatakarékosnak mondott Core 2 Duo processzorok nemrég revitalizált, új steppinggel rendelkező példányai is 65-85 wattot fogyasztanak (azaz ennyi a TPD-jük). Vagyis már a korábbi Via lapkák is igen tiszteletreméltó eredményt tudnak felmutatni – hát még ha hozzávesszük, hogy az új, 500 MHz-es példány a desktop szegmensben már elavultnak számító 90 nanométeres gyártási eljárással készül.

Mit érdemes még tudni az Eden ezen típusáról? A Via saját, V4-es, 400 MHz-es rendszersínét használja, illetve nanoBGA2 tokozásban kínálja a vállalat (21×21 mm-es méretekkel rendelkezik). 0,7 voltos magfeszültségen üzemel, 128 KB-nyi első és másodszintű gyorsítótárral látták el. Támogatja az SS3 utasításkészletet, illetve rendelkezik a vállalat saját tulajdonban levő PadLock Security Engine-jével, vagyis így natív módon is képes biztonsági funkciókat betölteni.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés