Connect with us

technokrata

DirectX 10.1 – új videokártya kell?

Laptop

DirectX 10.1 – új videokártya kell?

Máris elavultak a frissen vásárolt Nvidia és Ati videokártyák? Riasztó pletyka kapott szárnyra – cikkünkből kiderül az igazság.

A Microsoft fogadkozott, hogy a DirectX 10, korábbi változataitól eltérő kialakítása miatt, nem jelenik meg a Vistán kívül más operációs rendszerre, vagyis a Windows XP tulajdonosok számára nem lesz elérhető (nem hivatalosan azért készül az áthidaló megoldás). A multimédiás utasításokat egy kézbe fogó csomag tízedik generációjához kifejlesztett hardvereszközök ugyan lassan háromnegyed éve a piacon vannak, de a mainstream piac csak idén tavasszal találkozhatott először a legújabb DirectX-re alapuló grafikus vezérlőkkel. Nemrég azonban terjedni kezdett az a pletyka, hogy a várhatóan nemsokára debütáló 10.1-es változat nem támogatja a frissiben beszerzett videokártyákat.

Egészen pontosan a Siggraph 2007 konferencián jelentette be a Microsoft, hogy a 10.1-es kiadás teljes támogatásához nem csak az SP1 telepítése szükséges, de a grafikus vezérlők cseréje is. Az Nvidia Geforce 8800 és az AMD/Ati Radeon 2900 megoldásai ugyanis nem támogatnak minden új funkciót, ami az új DirectX-ben megjelenik. Ez komoly aggodalmat okozott azok körében, akik nemrég szánták rá magukat a frissítésre, hiszen így az igazából még meg sem jelent DirectX 10-es játékok megfelelő futtatása teljesítménybeli problémák miatt nem hozhatja meg az elvárt eredményt.

Nos, a Next Generation website utánajárt a dolognak, és addig egyeztetett a microsoftosokkal, amíg Sam Glassenberg, a redmondi cég vezető programmenedzsere kötélnek nem állt, és telefonos interjút adott. Őt idézzük: „A DirectX 10.1 teljes mértékben támogatja a DirectX 10-es hardvert. Semmilyen hardveres támogatás nem vált korlátozottá.” Glassenberg a 10.1-es kiadást alapvetően egy olyan frissítésnek nevezte, ami kiterjeszti a hardveres lehetőségeket. A menedzser elmondása értelmében tulajdonképpen az API életciklusának felpörgetéséről van szó, attól egyik újgenerációs videokártyát vásárlónak sem kell tartania, hogy hátrány éri.

Valami azonban mégiscsak igaznak bizonyult a hirtelen jött hisztériából: Glassenberg elismerte, hogy a már létező grafikus kártyák nem biztos, hogy képesek lesznek az összes, DirectX 10.1-es funkciót kihasználni. Ugyanakkor fontosnak tartotta megjegyezni a redmondi alkalmazott: a kifejezetten ehhez a verzióhoz írt alkalmazások megjelenésére még sokat kell várni (hiszen a DirectX 10-es játékok sem nyújtották ki oroszlánkörmeiket még). És hogy miért nem állnak át a fejlesztő azonnal inkább a frissebb API-ra? Nos, a programmenedzser szerint a frissítés nem kritikus fontosságú.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd