Connect with us

Hirdetés

technokrata

Kihalóban a Pentium

Laptop

Kihalóban a Pentium

Az Intel kivonja forgalomból Pentium 4 és Pentium D lapkáit. Ennek miértjére derít fényt cikkünk.

Talán legismertebb márkaneve (volt) a Pentium annak a vállalatnak, amely a processzorfejlesztés és -gyártást tekintetében letette az otthoni, igazán mainstrem számítástechnikai alapokat. A 4004-es lapkával kezdő, de az első sikereket csak a 8086-os CPU-val elérő cég a 286, 386 és a 486 számokkal konzekvensen ragaszkodott ehhez a jelölési sémához, ám riválisai (főleg az AMD) egyszerűen átvették ezt, mivel az Intel nem védethetett le pusztán számsorokat. A konkurens, olcsóbb (igaz, gyakran kisebb teljesítményű) processzorok ezzel számos vevőt csábíthattak el a Gróf András által (is) alapított vállalattól, ezért az Intelnél úgy döntöttek, hogy szakítanak a számokkal, és bevezetnek egy eddig ismeretlen márkanevet – ez lett a Pentium.

A Pentiumok különböző generációit továbbra is számokkal jelölték – egészen a csúfos véget ért Pentium 4-ig, amikor a Netburst architektúra kifulladásával váltani kényszerült az Intel. Ugyan Pentium D néven még kiadott egy és kétmagos lapkákat, de a Core mikroarchitektúra debütálásával érezhető lett, hogy megvan a méltó utód. Mivel erre a cég már nem kívánta átörökíteni a márkanevet, ezért tulajdonképpen csak idő kérdése volt, hogy mikor záródik le számítástechnika történelmében a Pentiumról szóló fejezet. Nos, mostanában.

Jelenleg a következő CPU-k kaphatók ebben a kategóriában: Pentium 4 661 (3,6 GHz), Pentium 4 641 (3,2 GHz), Pentium 4 631 (3 GHz), valamint a kétmagos Pentium D 945 (3,4 GHz), Pentium D 935 (3,2 GHz), Pentium D 925 (3,0 GHz) és Pentium D 915 (2,8 GHz). Nemsokára azonban már csak azok a készletek állnak majd a vásárlók rendelkezésére, amelyet a nagy- és kiskereskedések felhalmoztak – az Intel ugyanis augusztus 8-án bejelentette, hogy megkezdi ezen központi vezérlőegységek gyártásának beszüntetését. Piaci részesedésük ugyanis annyira lecsökkent, hogy a vállalat már elérkezettnek érezte az időt a márka búcsúztatására.

Utolsó példányokként csak néhány Pentium 4 6×1 és 5×1 lapka marad „életben”, ezeket az OEM-ek és rendszerintegrátorok számára kínálja az Intel – korlátozott ideig. Egészen pontosan december 7-ig fogad el megrendelést ezekre a lapkákra, ezt követően pedig végleg lezárul egy szakasz.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés