Connect with us

technokrata

100 dolláros laptop teszt

Laptop

100 dolláros laptop teszt

Mi a véleménye a gyerekeknek?

Mint arról már többször is írtunk, az OLPC projekt XO laptopja (melyet a köznyelv csak 100 dolláros laptopként említ, annak ellenére, hogy az előállítási költségek valahol 180 dollár környékén állnak jelenleg) elsősorban a fejlődő országok gyerekei számára készülnek. Eddig mégsem olvashattunk olyan beszámolókat, amiket közvetlenül a kis felhasználók tettek volna – mindig csak hivatalos közleményekből értesült az internetező, hogy éppen milyen fázisban tart a projekt, és mennyire vált be a tesztkörnyezetben a készülék.

A minap azonban egy SG becenevű tizenkét éves gyerek, akinek lehetősége nyílt „elvinni egy körre” a készüléket, beszámolt élményeiről a nyilvánosságnak. A fiú egyébként egészen kicsi kora óta a számítógépek „rabja”, ezért nem is ült nagy elvárásokkal a hordozható számítógép elé; ennek ellenére a XO laptop meglepte. Véleménye szerint okosan kialakított, előremutató és képzeletet megmozgató terméket sikerült alkotnia Nicholas Negroponte csapatának. Dicsérte a játékokat és a beépített kamerát, illetve „az alkalmazásokat, amikkel dolgokat gépelhetsz be”.

Nem alakult ki azonban egyöntetűen pozitív kép SG-ben. Beszámolója szerint az alkalmazások lassan nyílnak meg, a rendszer hajlamos volt az összeomlásra, és az operációs rendszer nem figyelmeztette az akkumulátor lemerülésére. Valószínűleg a memóriakezelése nem tökéletes a kis gépnek, mert a véleményezés szerint a programok megnyitása a használati idővel egyre hosszabbá és hosszabbá vált – volt, hogy elérte a két percet is. Egy újraindítás után azonban ismét gyorsabban indultak az alkalmazások.

Az Intel is beszáll
Ide kapcsolódó hír, hogy megerősítést nyert a korábbi értesülés: az Intel is részt vesz a projektben. Az OLPC által kiadott hír szerint a XO-2 változatban már Intel chipek dolgozhatnak (mint ismeretes, az alapgépben az AMD ultraalacsony fogyasztású, Geode processzorai dolgoznak). Emellett a kicsiny számítógépeket támogató szerverek is Intel-alapúak (Xeon processzorosak) lesznek.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd