Connect with us

technokrata

Mennyivel lesz jobb az új Intel processzor?

Laptop

Mennyivel lesz jobb az új Intel processzor?

A teljesítménymérések eredménye.

Ugyan a Core 2 mikroarchitektúra csak nemrég esett át egy ráncfelvarráson (az 1333 MHz-es FSB-vel rendelkező példányok a nyár közepén jelentek meg), nemsokára egy nagyobb váltás következik – ezt hozzák el a Penryn kódnévre hallgató változatok. Az Intel ígéretei szerint a jelenleg használatban levő, Conroe magos példányokhoz képest még azonos órajelen is jelentős teljesítménynövekedés várható. Ezt vizsgálandó, a HKEPC nemrég tesztet végzett, és összehasonlította az egyes CPU-kat.

Egy Wolfdale magos Core 2 Duo (2,33 GHz, 6 MB L2 cache, 1333 MHz-es FSB) versenyzett egy Conroe magos Core 2 Duo-val (2,33 GHz, 4 MB L2 cache, 1333 MHz-es FSB). A teszt során úgy találták, hogy 0,22 százaléktól egészen 115 százalékig növekedhet az új lapkával elérhető teljesítménytöbblet; általánosságban 5-15 százalékos javulást tudott felmutatni az új jövevény. Ahol különösen remekelt a Wolfdale processzor, az a videokódolás vagy a játékszoftverek futtatása volt – ezt többek között a nagyobb, órajelenként kibocsátott utasításszám (IPC) révén érte el a vállalat.

Alacsonyabb (mindössze 45 nanométeres) csíkszélességet használtak az Intel mérnökei, így a 65 nanométeres példányokkal szemben kevesebbet is fogyasztanak. A felmérések szerint átlagosan 59 watt körül alakult a fogyasztás, szemben a 65 nanométeres gyártási eljárással készült testvérrel, amely körülbelül 83 wattot disszipált el, maximum leterhelésnél. Ez annak tükrében igen szép eredmény, hogy közben – a tranzisztorok számát tekintve – tovább hízott a kapuk száma: míg a Conroe processzorban 291, addig a Penryn példányokban már 410 millió tranzisztor teljesít szolgálatot. További meghökkentő adat, hogy mindez együtt járt a fizikai méret nagyjából 25 százalékos csökkenésével is: az idősebb testvér 155 négyzetmilliméteres lapkafelülettel rendelkezik, ám az újonc mindössze 107 négyzetmilliméteres adattal büszkélkedhet.

A Penryn processzorok részletesebb architektúrális változásának ismertetője itt olvasható.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek