Connect with us

technokrata

Hiába volt a Vista SP1 szigor – kiszivárgott a javítócsomag

Laptop

Hiába volt a Vista SP1 szigor – kiszivárgott a javítócsomag

Az első tesztek szerint jól sikerült.

Nincs egy hete, hogy arról írtunk: a Windows Vista első javítócsomagjainak zártkörű bétatesztelése már elkezdődött. Akkor arról is beszámoltunk, hogy a Microsoft igencsak szigorúan fogja tesztelőit – minden egyes SP1-et külön azonosítószámmal látott el, hogy ellenőrizhetővé váljék, ha valaki kiszivárogtatja. Ezzel akarta megakadályozni a redmondi fejlesztővállalat a service pack illetéktelenek kezébe való kijutását. Hiába.

Az APC Magazine cikkében vették részletesebb teszt alá a javítócsomag által hozott változtatásokat. Nem egy különálló alkalmazást telepítettek; az SP1 egy mintegy 3,2 GB-nyi méretű Windows DVD-kép (image) formájában vált elérhetővé. A tesztelő állítása szerint benne is van a verziószám mellett az egyedi azonosító (6001.16549.070628-1825), aminek révén elméletileg rá lehet jönni, hogy ki volt az, aki közzétette. Érdemes még megfigyelni, hogy a legújabb Windows végleges kiadása még a 6000-es verziószámot tartalmazta, de a fenti információ szerint a service pack ezt 6001-esre emeli.

Nézzük akkor kicsit részletesebben, hogy milyennek is találtatott a feljavított Windows Vista! Jótékony hatással volt a teljesítményre az SP1 megjelenése, gördülékenyebbé vált a Vista az egyes kódoptimalizációknak köszönhetően. Új szolgáltatásokban ugyanakkor nem bővelkedik – ahogy a Windows XP SP2 előtt egyik javítócsomag sem -, mindössze egyetlen funkcióval lett gazdagabb a redmondi OS. Ez pedig a „Create a Recovery Disc”, ami nem a rendszerről készít backupot, hanem egy olyan lemez készíthető vele, ami akkor jöhet jól, ha rendszervisszaállítási teendőink lennének, de éppen nincsen elérhető közelségben az eredeti Windows DVD.

A tesztet végző állítása szerint minden, a Windows Vista megjelenése óta kiadott patch-et integráltak az SP1-be, mivel a Windows Update-re való feljelentkezéskor egyetlen további frissítés letöltését sem kínálta fel a szolgáltatás. Többek között a teljesítményt, kompatibilitást és megbízhatóságot növelő két új update-et is, amelyről külön cikket is írtunk (részletek itt, letöltés itt). Valószínűleg ennek (is) köszönhető, hogy még a béta állapotú SP1-gyel rendelkező operációs rendszer is gyorsabban használható lett.

Az APC Magazine részletes képekkel illusztrált cikke itt olvasható. A Windows Vista service pack 1 zártkörű tesztelésre kiadott változatának beszerzését senkinek nem ajánljuk, és nem csak a Microsoft tiltása miatt – nem véletlenül hívják bétának az ilyen kiadásokat, számos olyan probléma merülhet fel, amelynek javítására a Microsoft nem vállal sürgős garanciát, ugyanakkor komoly gondokat okozhat az eddig megszokott munkavégzésben.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd