Connect with us

technokrata

Hiába volt a Vista SP1 szigor – kiszivárgott a javítócsomag

Laptop

Hiába volt a Vista SP1 szigor – kiszivárgott a javítócsomag

Az első tesztek szerint jól sikerült.

Nincs egy hete, hogy arról írtunk: a Windows Vista első javítócsomagjainak zártkörű bétatesztelése már elkezdődött. Akkor arról is beszámoltunk, hogy a Microsoft igencsak szigorúan fogja tesztelőit – minden egyes SP1-et külön azonosítószámmal látott el, hogy ellenőrizhetővé váljék, ha valaki kiszivárogtatja. Ezzel akarta megakadályozni a redmondi fejlesztővállalat a service pack illetéktelenek kezébe való kijutását. Hiába.

Az APC Magazine cikkében vették részletesebb teszt alá a javítócsomag által hozott változtatásokat. Nem egy különálló alkalmazást telepítettek; az SP1 egy mintegy 3,2 GB-nyi méretű Windows DVD-kép (image) formájában vált elérhetővé. A tesztelő állítása szerint benne is van a verziószám mellett az egyedi azonosító (6001.16549.070628-1825), aminek révén elméletileg rá lehet jönni, hogy ki volt az, aki közzétette. Érdemes még megfigyelni, hogy a legújabb Windows végleges kiadása még a 6000-es verziószámot tartalmazta, de a fenti információ szerint a service pack ezt 6001-esre emeli.

Nézzük akkor kicsit részletesebben, hogy milyennek is találtatott a feljavított Windows Vista! Jótékony hatással volt a teljesítményre az SP1 megjelenése, gördülékenyebbé vált a Vista az egyes kódoptimalizációknak köszönhetően. Új szolgáltatásokban ugyanakkor nem bővelkedik – ahogy a Windows XP SP2 előtt egyik javítócsomag sem -, mindössze egyetlen funkcióval lett gazdagabb a redmondi OS. Ez pedig a „Create a Recovery Disc”, ami nem a rendszerről készít backupot, hanem egy olyan lemez készíthető vele, ami akkor jöhet jól, ha rendszervisszaállítási teendőink lennének, de éppen nincsen elérhető közelségben az eredeti Windows DVD.

A tesztet végző állítása szerint minden, a Windows Vista megjelenése óta kiadott patch-et integráltak az SP1-be, mivel a Windows Update-re való feljelentkezéskor egyetlen további frissítés letöltését sem kínálta fel a szolgáltatás. Többek között a teljesítményt, kompatibilitást és megbízhatóságot növelő két új update-et is, amelyről külön cikket is írtunk (részletek itt, letöltés itt). Valószínűleg ennek (is) köszönhető, hogy még a béta állapotú SP1-gyel rendelkező operációs rendszer is gyorsabban használható lett.

Az APC Magazine részletes képekkel illusztrált cikke itt olvasható. A Windows Vista service pack 1 zártkörű tesztelésre kiadott változatának beszerzését senkinek nem ajánljuk, és nem csak a Microsoft tiltása miatt – nem véletlenül hívják bétának az ilyen kiadásokat, számos olyan probléma merülhet fel, amelynek javítására a Microsoft nem vállal sürgős garanciát, ugyanakkor komoly gondokat okozhat az eddig megszokott munkavégzésben.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek