Connect with us

technokrata

A következő generáció utáni videokártyák

Laptop

A következő generáció utáni videokártyák

Már most bepillantást nyerhetünk, hogy mi váltja a még meg sem jelent példányokat.

A hét közepén jelentette be a PCI-SIG, a PCI Express csatolófelület fejlesztéséért felelős iparági csoport, hogy mi követi majd a 2.0-s standardot. A tervek szerint 2010-re megjelenő PCI Express 3.0 az előzetes ismertető szerint akár 8 GHz-es (illetve a röviden csak GT/-s-szel jelölt gigatranszfer per szekundumos) sebességet is el tud majd érni. Al Yanes, a PCI-SIG vezetője szerint: „A PCIe elektromos munkacsoport mind a 8 GT/s, mind a 10 GT/s tempót elemezte, mint lehetséges célszámot a következő generációs PCIe architektúra számára. Számos tényező – ide értve a fogyasztást, az implementálás összetettségét és a szilícium viselkedését ilyen terhelés mellett – megvizsgálása után a 8 GT/s-ot javasolta.”

A hat hónapig tartó technikai elemzés arra világított rá, hogy ez a tempó lehetővé teszi majd 2010-ben a mainstream piac ellátását, alacsony gyártási költségek mellett. A fejlesztés ugyanis „rátelepíthető” lesz a jelenlegi gyártósorokra, vagyis mind az infrastruktúra, mind az anyagok tekintetében költségkímélő eljárásról van szó. A szabvány harmadik generációja mechanikailag teljes kompatibilitást mutat fel a jelenlegi PCIe eszközökkel, azaz megtartható a lefele mutató kompatibilitás.

Számos optimalizálással lesz gazdagabb a PCIe 3.0 specifikációja, többek között továbbfejlesztett jelkezelés és adatintegritás tekintetében várható komolyabb előrelépés. Lefaragják a késleltetési időket, és a dinamikus erőforrás menedzsment révén alacsonyabb általános fogyasztásra bírják a kompatibilis eszközöket. A fejlesztőcsoport szerint ezekkel az előnyökkel leghamarabb 2009 vége felé ismerkedhetünk meg, ekkor kerül ugyanis a gyártókhoz a leírás végső változata; kereskedelmi forgalomban kapható termék pedig 2010-re vagy azon túlra várható. És hogy miért nem lehet hamarabb átállni? A PCI-SIG szakértői szerint a harmadik generációnak szigorú technikai ellenőrzéseken kell átesnie, mielőtt az iparág számára elérhetővé tennék a részletes specifikációt, ezek pedig nem végezhetők el máról holnapra.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek