Connect with us

technokrata

8 módszer a laptopok környezetbaráttá tételéhez

Laptop

8 módszer a laptopok környezetbaráttá tételéhez

A mai noteszgépek nagy terhelést rónak a környezetre.

Bizonyára mindenki számára közismert tény, hogy az elektronikai eszközök számos tekintetben – energiafogyasztás, egészségre káros anyagok alkalmazása, környezetromboló előállítási módszerek stb. – veszélyt jelentenek bolygónkra nézve. Nem véletlen, hogy az országban számos olyan átvevőhely létezik, ahol az ilyen típusú hulladéktól környezettudatosan lehet megszabadulni (ezekről bővebb információ a Humusz weboldalán olvasható). A trend azonban világszerte jelentkezik, és habár a gyártókat egyre szigorúbb feltételek betartására kötelezik, még mindig lenne hova fejlődni.

A Népszerű Tudomány, vagyis a Popular Science weboldalán jelent meg az a rövid lista, ami a noteszgépek környezeti terhelését taglalja nyolc pontba összeszedetten. A cikk írója nem csak a kockázati tényezőket sorolja fel, hanem megoldást is javasol – némelyiket a felhasználók is megfogadhatják, párat azonban inkább a gyártóknak kellene adoptálniuk. Például itt a kiöregedett noteszgépek problémája: az amerikaiak minden évben ezer tonnaszámra(!) dobálják ki a már megunt/elavult hordozható számítógépeket. Némelyiket pedig még évekig üzemben lehetne tartani egy kis hardverfrissítéssel, még ha az nem is olyan egyszerű, mint a desktop PC-k esetén. Ugyanakkor a fejlesztőknek is figyelmet kellene erre fordítaniuk – például az Asus lépett a modulárisabb, bővíthetőbb notebookok irányába nemrég.

Kitér a lista az alkalmazott műanyagok típusára is: a kőolajszármazékokból előállítottak helyett bioműanyag használatát javasolja, amelyet növényi eredetű összetevőkből lehet létrehozni. Ez ugyan szintén nem tökéletes megoldás, de a szénhidrogénekkel szemben jóval kevesebb terhelést ró a környezetünkre. További fejlődésre nyílik lehetőség az energiafelhasználás tekintetében, ahol mind a gyártók, mind a felhasználók tehetnek azért, hogy a masinák kevesebbet fogyasszanak. Például az erőforrásigényesebb merevlemezek helyett memóriaalapú adattárolókat lehetne használni; igaz, ez a megoldás ma még jóval drágább, mint a mágneses adatrögzítés.

Nem is hinnénk, hogy mennyi energiát emészt fel egy-egy ilyen készülék megalkotása – az elektronikai ipar az egyik legnagyobb fogyasztó. Ezt ismerte fel a Texas Instruments, amely 2009-re tervezi felhúzni azt az új üzemét Richardsonban, Texas államban, amely 20 százalékkal kevesebb elektromossággal üzemel, valamint 35 százalékkal kevesebb vizet fogyaszt. További hozadéka a környezettudatos tervezésnek, hogy 50 százalékkal kevesebb nitrogén-oxidot ont majd a gyár a levegőbe, mint hasonló társai, ráadásul felépítése is olcsóbb lesz – 30 százalékkal kerül kevesebbe az üzem létrehozása, mint a TI előző gyártóépülete. Lássunk egy konkrét példát: a szellőztetőrendszer által generált hatalmas hőmennyiséget immár nem engedik ki a szabadba, hanem arra használják fel, hogy „ingyen” melegítsék fel a vizet. Ezzel négy, a levegőt szennyező gázbojler telepítését váltja ki az üzem, amivel nem csak energiát (és pénzt) spórol a gyár, hanem környezetbarátabbá is válik.

A lista itt tekinthető meg.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek