Connect with us

technokrata

8 módszer a laptopok környezetbaráttá tételéhez

Laptop

8 módszer a laptopok környezetbaráttá tételéhez

A mai noteszgépek nagy terhelést rónak a környezetre.

Bizonyára mindenki számára közismert tény, hogy az elektronikai eszközök számos tekintetben – energiafogyasztás, egészségre káros anyagok alkalmazása, környezetromboló előállítási módszerek stb. – veszélyt jelentenek bolygónkra nézve. Nem véletlen, hogy az országban számos olyan átvevőhely létezik, ahol az ilyen típusú hulladéktól környezettudatosan lehet megszabadulni (ezekről bővebb információ a Humusz weboldalán olvasható). A trend azonban világszerte jelentkezik, és habár a gyártókat egyre szigorúbb feltételek betartására kötelezik, még mindig lenne hova fejlődni.

A Népszerű Tudomány, vagyis a Popular Science weboldalán jelent meg az a rövid lista, ami a noteszgépek környezeti terhelését taglalja nyolc pontba összeszedetten. A cikk írója nem csak a kockázati tényezőket sorolja fel, hanem megoldást is javasol – némelyiket a felhasználók is megfogadhatják, párat azonban inkább a gyártóknak kellene adoptálniuk. Például itt a kiöregedett noteszgépek problémája: az amerikaiak minden évben ezer tonnaszámra(!) dobálják ki a már megunt/elavult hordozható számítógépeket. Némelyiket pedig még évekig üzemben lehetne tartani egy kis hardverfrissítéssel, még ha az nem is olyan egyszerű, mint a desktop PC-k esetén. Ugyanakkor a fejlesztőknek is figyelmet kellene erre fordítaniuk – például az Asus lépett a modulárisabb, bővíthetőbb notebookok irányába nemrég.

Kitér a lista az alkalmazott műanyagok típusára is: a kőolajszármazékokból előállítottak helyett bioműanyag használatát javasolja, amelyet növényi eredetű összetevőkből lehet létrehozni. Ez ugyan szintén nem tökéletes megoldás, de a szénhidrogénekkel szemben jóval kevesebb terhelést ró a környezetünkre. További fejlődésre nyílik lehetőség az energiafelhasználás tekintetében, ahol mind a gyártók, mind a felhasználók tehetnek azért, hogy a masinák kevesebbet fogyasszanak. Például az erőforrásigényesebb merevlemezek helyett memóriaalapú adattárolókat lehetne használni; igaz, ez a megoldás ma még jóval drágább, mint a mágneses adatrögzítés.

Nem is hinnénk, hogy mennyi energiát emészt fel egy-egy ilyen készülék megalkotása – az elektronikai ipar az egyik legnagyobb fogyasztó. Ezt ismerte fel a Texas Instruments, amely 2009-re tervezi felhúzni azt az új üzemét Richardsonban, Texas államban, amely 20 százalékkal kevesebb elektromossággal üzemel, valamint 35 százalékkal kevesebb vizet fogyaszt. További hozadéka a környezettudatos tervezésnek, hogy 50 százalékkal kevesebb nitrogén-oxidot ont majd a gyár a levegőbe, mint hasonló társai, ráadásul felépítése is olcsóbb lesz – 30 százalékkal kerül kevesebbe az üzem létrehozása, mint a TI előző gyártóépülete. Lássunk egy konkrét példát: a szellőztetőrendszer által generált hatalmas hőmennyiséget immár nem engedik ki a szabadba, hanem arra használják fel, hogy „ingyen” melegítsék fel a vizet. Ezzel négy, a levegőt szennyező gázbojler telepítését váltja ki az üzem, amivel nem csak energiát (és pénzt) spórol a gyár, hanem környezetbarátabbá is válik.

A lista itt tekinthető meg.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd