Connect with us

technokrata

1,2 TB-nyi kapacitás egy notebookban

Laptop

1,2 TB-nyi kapacitás egy notebookban

Nagyot ígért a Fujitsu.

Nagyjából az aktuális asztali csúcsmodell kapacitásának harmadára képes a hordozható számítógépekbe szánt, 2,5 colos méretű winchesterek közül a legújabb, legnagyobb – a 3:1 arány már régóta fennáll, a desktop kategória javára. Arra, hogy ez a noteszgépek irányából tekintve javulna, továbbra sincs kilátás (sőt, az SSD, vagyis a memóriaalapú, úgynevezett solid state disk megjelenésével tovább romolhat), a tárhely bővülése azonban nem áll meg.

A minap jelentette be például a Fujitsu, hogy 2010-re el fogják érni az általa gyártott és noteszgépbe szánt winchesterek az 1,2 TB-os merevlemez-kapacitást. Mindezt az úgynevezett merőleges adatrögzítés egy új változatának alkalmazásával tervezik elérni. Mint ismeretes, a prependicular recording egy olyan adatrögzítő technika, amellyel a winchester adattároló tányérján elhelyezett bitek mágnesezettségét „felállítják”, vagyis olyan struktúrába rendezik, ami által jóval kisebb helyet igényel az egységnyi adat tárolása, a korábbi év(tized)ekben alkalmazott kialakításhoz képest.

Arról nem esett szó a bejelentés kapcsán, hogy az asztali merevlemezek az új évtized elejére nagyjából mekkora csúcskapacitással rendelkeznek majd a Fujitsunál.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek