Connect with us

technokrata

Mit tud az új Intel Core 2 processzor?

Laptop

Mit tud az új Intel Core 2 processzor?

Penryn titkok és kitekintés 2008 utánra.

A következő negyedévben, nem sokkal az AMD fejlesztette Barcelona processzor debütálása után tervezi piacra dobni az Intel legújabb CPU-ját, a Penryn kódnév alatt futó új Core 2-t. A Penryn tulajdonképpen gyűjtőfogalom: az összes 45 nanométeres gyártási eljárással készülő, Core 2 mikroarchitektúrára alapuló lapkát jelenti. Vagyis ide tartoznak a négymagos Xeon Harpertown, a szintén négymagos Core 2 Yorkfield és a kétmagos Xeon, illetve Core 2 Wolfdale processzorok.

Első ránézésre látható, hogy a magméret csökkent a Conroe architektúrához képest – ezt többek között a vékonyabb vezetőcsík-szélességnek köszönheti. Emellett azonban további fejlesztéseket is végzett az Intel, amik révén ugyanakkora órajelen gyorsabbá váltak az új processzorok, elődjeikhez viszonyítva. Lássuk kicsit részletesebben, mi is változott a lapka háza táján!

Új fejlesztések
Elsőként a Wide Dynamic Execution technológiáról kell említést tenni, ami a gyors radix-16 osztója révén órajelciklusonként 4 bitnyi információ feldolgozására képes, szemben a Conroe magos lapkák 2 bites teljesítményével. A továbbfejlesztett virtualizációs technika a virtuális gépeknél jelentkező késleltetési időkre van jó hatással: 25-75 százalékkal sikerült mérsékelniük a mérnököknek ezt a paramétert.

Az Advanced Smart Cache technológia nem csak a megnövelt másodszintű gyorsítótár miatt nyújt nagyobb teljesítményt, de tény, hogy ahol számít a méret, ott bizony a (magszámtól függően) 12/6 MB-os cache előnyt jelent a korábbi 8/4 MB-hoz képest. Itt is sikerült csökkenteni a késleltetési időket; a gyorsítótár ráadásul már 24 utas asszociatív cache-ként jelenik meg – a Conroe még „csupán” 16 utas volt.

Az új Intel SSE4 utasításkészlet tartalmazza az úgynevezett Advanced Digital Media Boost funkciót is; az SSE4 összesen 47 új utasítást hordoz magában. Ezek segítségével gyorsabbá válhat a videolejátszás és a grafikus teljesítmény, valamint csökkenhet a streaming terheltség. Az Intel állítása szerint kétszeres javulás várható a filmek megtekintésekor szükséges teljesítmény tekintetében, ami jó hír a nagyfelbontású (HD-s) tartalmakat nézők számára. Még dinamikusabbá válik a képfeldolgozás, a videokeresés, és a fizikai és a játékalkalmazások teljesítménye is nő. Megjelenik a Super Shuffle Engine.

Amikor a processzor mély álomba merül…
Nem marad speciális fejlesztés nélkül a Penryn processzorok mobil változata sem. A hordozható számítógépekbe szánt CPU-k egyik legfontosabb jellemzője a fogyasztás, erre segít rá az Intel azzal, hogy „mélyalvási” fázisban – vagyis amikor a központi vezérlőegység végrehajtandó feladat híján nyugalmi állapotba kerül – a korábbihoz képest még alacsonyabbra csökkenti a tápfeszültséget, ráadásul kikapcsolja az első- és a másodszintű cache-t is. Az úgynevezett deep power down állapot újdonságként jelenik meg a mobil processzorokban, és az Intel állítása szerint tovább nyújtható vele a noteszgépek egy akkumulátortöltéssel biztosított üzemideje.

…és amikor teljes gőzzel dolgozik
Hagyott teljesítménytartalékot még a frontoldali buszoknál a chipgyártó vállalat, hogy a vállalati szegmensbe, szerverekbe és munkaállomásokba szánt Harpertown processzorok még nagyobb teljesítményre legyenek képesek, mint az asztali és mobil változataik. A desktop Penrynek FSB-je 1333 MHz-es, ehhez képest az architektúra fel van készítve az 1600 MHz-es órajelre is.

A vállalati célokra vásárolt CPU-k három osztályba soroltatnak, a disszipált hőmennyiség tekintetében. A négymagos Xeonok 50, 80 és 120 wattos TDP-jű (thermal dissipation power) változatban jelennek meg, értelemszerűen minél nagyobb órajellel bírnak, annál inkább nő a fogyasztás is. Hasonló rendben, de alacsonyabb értékekkel debütálnak a kétmagos Wolfdale Xeonok, amelyek 40, 65 és 80 wattos TDP-besorolást kaptak az Inteltől. Az asztali Core 2 és Core 2 Extreme lapkák másképp skálázódnak: a négymagos Yorkfield modellek 95-130 wattos, a kétmagos Wolfdale változatok pedig 65 wattos TDP-vel bírnak.

Mit tartogat a jövő?
Természetesen a Penrynnel nem áll meg az élet, az Intel már komoly tervekkel rendelkezik a még meg sem jelent processzorok leváltását illetően. A 45 nanométeres gyártási eljárással készített példányokat majd a Nehalem váltja valamikor 2008-ban, először a szerverekbe és munkaállomásokba szánt példányok terén. A Nehalem a Westmere magos változatoknál esik át újabb csíkszélesség-csökkentésen; a tervek szerint 32 nanométeresre redukálja a vállalat a vezetősávok szélességét. A Westmere-t pedig a jelenleg Sandy Bridge kódnevű processzorok váltják majd, amelyek egy új mikroarchitektúrát hoznak el, szintén 32 nanométeres méretek között.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd