Connect with us

technokrata

Miért nem terjednek a 64 bites alkalmazások?

Laptop

Miért nem terjednek a 64 bites alkalmazások?

Az architektúra-váltás évek óta lezajlott, mégsincs előrelépés.

Lassan négy éve történt, hogy az AMD, szembemenve az Intel elképzelésével, kiadta az x86-os processzorok 64 bites változatát – a kisebbik CPU-gyártó nevéhez köthető az első, mainstream mennyiségben piacra dobott, otthoni felhasználóknak szánt 64 bites központi vezérlőegység. Az Athlon 64 megjelenését csak 2005-ben követte az Intel; a lényeg viszont, hogy idestova két éve majdnem az összes eladott processzor 64 bites utasításkészlettel (is) rendelkezik.

Miért nem követik ezt a fejlődést a szoftverek? Számos okból kifolyólag, ám az elsődleges magyarázat az, hogy az eszközgyártók még mindig nem preferálják a 64 bites meghajtóprogramok fejlesztését. Voltaképpen a klasszikus tyúk-tojás szindróma bontakozott ki a piacon: az átlagos felhasználók körében csak kevesen alkalmaznak 64 bites operációs rendszert, ezért a gyártók nem akarnak időt és energiát ölni az új driverek létrehozásába. Ennek „köszönhetően” az emberek nem is nagyon térnek át a 64 bites Windows-okra (legalábbis desktop szinten), mivel számos hardvereszközük nem működik együtt velük.

A Microsoft szerint van azért némi elmozdulás a holtpontról, de azt Redmond is elismeri, hogy a váltás korántsem megfelelő ütemben zajlik. Elég csak megnézni a Windows Vistát. A megváltozott driverstruktúra miatt a megfelelő grafikus teljesítményre vágyó felhasználók gyakorlatilag az operációs rendszer megjelenése óta hátrányban vannak: sem az Ati, sem az Nvidia nem tudott megbirkózni a Vistára való átállással, amit a kiadott, de gyenge teljesítményt felmutató driverek sora fémjelez.

Persze az élet nem csak a Windows körül forog, például az Apple is foglalkozik a témával. Steve Jobs cége egyszerűbben kezelte a kérdést, mint a Microsoft: nem igényel majd külön 64 bites meghajtószoftvert az idén megjelenő Mac OS X Leopard, a 32 bites változatok is használhatók, amennyiben minősítést szereznek az Apple-től. A redmondi operációs rendszereknél ezzel szemben újra kell írni a drivereket.

Még drága és szükségtelen a sok memória
Van egy másik fontos tényező, ami hátráltatja a 64 bites rendszerek terjedését. A 32 bites címzés egyik legnagyobb hátránya, hogy „mindössze” 4 GB-nyi memóriát lehet vele megcímezni. Ezt a korlátot pedig lassan kezdjük elérni – de desktop fronton tényleg csak lassan. A Windows Vista, mint a legerőforrás-igényesebb asztali operációs rendszerek egyike, is bőven megelégszik 2 GB-nyi operatív tárral, sőt, még 1 GB-on is tökéletesen működőképes. A 4 GB-os határt csak az extrém grafikus felbontásokat használók és az otthoni számítógépüket tudományos számításokra befogók érhetik el, ez a szegmens pedig nem jelent komoly tényezőt. Ráadásul a DRAM árak is költségessé teszik a 4 GB-ra való beruházást, anélkül, hogy annak számottevő előnyét látná a felhasználó – és még ezzel is csak a határára érkeznénk a 32 bites architektúrának.

Mikorra várható tehát a számítógéphasználók nagy része számára az átállás? Nos, ezt nem könnyű megjósolni, hiszen hardveresen gyakorlatilag már most is készen állunk, a szoftverfejlesztések vannak elmaradva. A Microsoft például annyira szkeptikus a néhány éven belül lezajló váltásról, hogy az évtized végére megjelentetni tervezett, jelenleg Windows 7 kódnéven futó operációs rendszeréből még mindig két változatot, egy 32 és egy 64 bites kiadást tervez létrehozni.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd