Connect with us

technokrata

Leszállóágban az Ati

Laptop

Leszállóágban az Ati

A fejlesztések ennek ellenére nem állnak meg.

Különösen annak ellenére riasztó az Ati második negyedéves eredménye, hogy ekkor is növekedett a különálló videokártyák piaca – az AMD birtokában levő cég ugyanis az év második három hónapjában ismét rontott piaci pozícióin. Igaz, ebben még szinte egyáltalán nem érződik az új, mainstream piac számára készített DirectX 10-es videokártyák hatása, mivel az Ati csak júniusban hozta piacra ezeket a termékeit (bővebben itt).

Általában egyébként az év második negyedében inkább romlani szoktak a kilátások, vagyis lassul a videokártyák eladásának volumene, de idén erre rácáfoltak az események. Mintegy három százalékos emelkedéssel, 81,3 millió egységre nőtt a leszállított grafikus vezérlők piaca, amiből 24,5 millióval a hordozható számítógépek részesedtek. Ez azt jelenti, hogy körülbelül egyharmad-kétharmad a diszkrét videovezérlők aránya notebook – desktop PC viszonylatban, holott a noteszgépek eladásai mennyiségegységben már meghaladják az asztali számítógépekét. A piacot az Intel dominálja, szigorúan integrált megoldásai révén (37,6 százalék, korábban 38,7 százalék), második az Nvidia (32,6 százalék, korábban 28,5 százalék), és csak a dobogó legalsó fokára állhat az AMD/Ati, 19,5 százalékos részesedéssel (korábban 21,9 százalék).

Az Nvidia azért tudott ilyen jelentősen javítani eredményein, mert riválisa nem volt képes időben megjelenni a DirectX 10-es videokártyák piacán – és valószínűleg nem lesz sokkal fényesebb ezután sem az eredmény, hiszen a Radeon HD 2×00 család legjobbja csak az Nvidia felső kategóriájának aljába tartozó Geforce 8800 GTS-szel tudja felvenni a versenyt. Nem véletlen, hogy a vállalatnál már júliusban a DirectX 10+ videokártyákról beszéltek, melyek megjelenése a jövő év elejére várható. Még nagyobb teljesítmény, a Displayport támogatása – további információk itt a leendő jövevényekről.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek