Connect with us

technokrata

Komplett notebook 30 ezer alatt?

Laptop

Komplett notebook 30 ezer alatt?

És most nem az afrikai gyerekek megsegítéséről van szó.

Nem kis szkepticizmussal fogadta a világ azt a bejelentést, melyet néhány héttel ezelőtt tett a svéd Medison vállalat. A cég Medison Celebrity laptop névre keresztelt hordozható számítógépéről adott hírt, melyet döbbenetesen olcsón, mindössze 150 dollárért terveznek piacra hozni. Természetesen ez igen szerény, de – létezése esetén – még jól használható hardverkialakítást jelent: 14 colos, szélesképernyős (WXGA felbontású) kijelzőt, 1,5 GHz-es Celeron processzort, 256 MB-nyi memóriát és Via PN800-as integrált grafikát. A Fedora Linuxot futtató készülékben 40 GB-nyi tárolóhely áll az adatok rendelkezésére, illetve egy CD/DVD kombó drive; de nem marad ki a 802.11g Wi-Fi támogatása sem.

Az első képek szerint még integrált webkamerát is tartalmazó készülék Európában és az Egyesült Államokban lesz majd megvehető, 4-6 héten belül, közölte két hete a svéd vállalat. Sokan azonban nem hittek a bejelentésnek, arra hivatkozva, hogy ilyen alacsony ár nem képzelhető el egy új, a fenti paraméterekkel bíró notebookhoz. Ezért nemrég svéd újságírók egy csapatának újabb médiarendezvényt szervezett a vállalat, ahol további részleteket árult el a masináról. Eszerint augusztus 15-e lesz a termék megjelenési időpontja (igaz, az nem derült ki, hogy ekkor hol és mekkora mennyiségben kezdik meg az árusítást).

Ami talán alátámasztja az alacsony ár hitelességét, az az a bejelentés, miszerint a vállalat nem a laptopok eladásából tervezi előteremteni a cég működéséhez és a profittermeléshez szükséges bevételeket. A Medison reklámokból fogja fedezni a kiadásait, elsősorban a website-ján hirdetők révén (ezek eddig főleg számítógép-kiegészítőket készítő/árusító cégek), közölték a cég képviselői. Ennek ellenére még mindig kétséges, hogy nem csak a nyári uborkaszezon miatt bukkant-e fel a történet az Interneten.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek