Connect with us

technokrata

Ingyenes szövegszerkesztőt készít a Microsoft

Laptop

Ingyenes szövegszerkesztőt készít a Microsoft

A Google konkurenciája eddig nem látott lépésre sarkallta Redmondot.

Aki nem akarta a Microsoft Office irodai alkalmazáscsomagot megvásárolni, de mégis legális, microsoftos szövegszerkesztő és táblázatkezelő birtokába akart jutni, annak létezett egy olcsóbb (40 dolláros) alternatíva: a Microsoft Works. Ez a szoftver természetesen sokkal korlátozottabb lehetőségekkel bír, mint a Word és az Excel, ám még mindig jól használható szövegszerkesztési, táblázatkezelési feladatokra. Igen ám, de az elmúlt néhány évben a nyíltforrású, ingyenes alternatívák már felnőttek erre a szintre – a Microsoftnak tehát lépnie kellett.

Éppen ezért jelentette be a redmondi szoftverfejlesztő, hogy a Works-ből ingyenes alkalmazáscsomagot csinál, így felveheti a versenyt a Google üzleti szoftverszolgáltatásaival. Ellentétben azonban a Google Docs és Spreadsheets szolgáltatásokkal, melyeket Interneten keresztül, egy böngésző segítségével lehet igénybe venni, a Works offline szoftverként kerül fel a gépre – előretelepített változatban. Használatakor pedig reklámok jelennek meg a felhasználó monitorán; ezzel kívánja ellensúlyozni a bevételkiesést a Microsoft, vagyis gyakorlatilag adware-t csináltak az alkalmazáscsomagból. A hirdetések akkor frissülnek, amikor a delikvens éppen a Works előtt ül, és fel van csatlakozva az Internetre – ami a mai világban már gyakorlatilag szinte a teljes számítógép előtt töltött időt lefedi.

Melissa Stern, az Office csoport vezető termékmenedzsere arról számolt be, hogy a reklám-támogatott Microsoft Works SE 9 néhány hónapon belül megjelenhet a piacon. Ezzel pedig pontosan illeszkedik is Steve Ballmer vezérigazgató nemrég tett bejelentésének irányvonalába – Ballmer azt taglalta nemrég, hogy a vállalatnak úgy kell tekintenie a szoftverre, mint szolgáltatásra; és az offline alkalmazások megtartása mellett el kell mozdulni az online világ felé.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek