Connect with us

technokrata

Gyári hibás videokártyák a piacon

Laptop

Gyári hibás videokártyák a piacon

A tesztszoftver hibája miatt nem derült ki időben.

Arról számolt be az Ati szerdán, hogy a Radeon HD 2000-es család gyártósorról lekerülő chipjeinek vizsgálata nem egészen úgy zajlott, ahogy azt a minőségleírásban megkövetelik. A hiányos tesztelés miatt nem sikerült minden grafikus processzorról megállapítani, hogy az működik-e, avagy hibásan került le a futószalagról. Ennek következtében számos rossz videokártya jutott a boltok polcaira, és néhány gyártó már be is jelentette, hogy visszahívási akcióba kezd. A probléma ugyanakkor orvosolható driver szinten, állítja az AMD birtokába került vállalat.

Konkrétan mely változatokat érinti a hiba? Az Ati Radeon HD 2400-as és 2600-as családot, vagyis a csúcskategória tagjaira nincs hatással. A probléma abban rejlik, hogy ezen GPU-k némelyike letiltott univerzális videó dekóderrel (UVD) került leszállításra – ez az egység lenne felelős a nagyfelbontású H.264-es és VC-1 kódolású videók dekódolásának hardveres gyorsításáért. Mivel azonban ez az egység nem működik, a HD-s filmek, klipek lejátszásának terhe gyakorlatilag csak a processzorra terhelődik, ami gyengébb gépeken a lejátszás beszaggatásával jár.

Az AMD szerint az RV610-es chip A13-as változatának ezen hibáját azért nem vették észre, mert a hardverminőséget vizsgáló szoftver egy bugja megakadályozta a felderítést. Akinél fennáll ez a jelenség, annak sem kell azonban aggódnia, hiszen két dolgot is megtehet, a probléma megszüntetése érdekében. Vagy BIOS-t frissít, vagy a legújabb drivereket használja (ez a jobb teljesítményadatok elérése miatt amúgy is ajánlott). A legfrissebb Catalyst meghajtószoftver innen (XP-s) és innen (vistás) tölthető le.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek