Connect with us

technokrata

Olcsóbb játékot ígér a Microsoft

Laptop

Olcsóbb játékot ígér a Microsoft

Csökken az Xbox ára – cikkünkből az is kiderül, mennyivel.

Habár a Microsoft heteken keresztül tagadta, most mégis kiderült, hogy mérsékelni fogja konzoljának árát. Az USA nagy forgalmat bonyolító kiskereskedőinél ugyanis felbukkantak az első olyan poszterek, amelyek az Xbox 360 prémium kategóriás változatának árcsökkentését hirdetik. Jelenleg az észak-amerikai kontinensen 400 dollárt kell kifizetni egy ilyen játékgépért – ez fog lecsökkeni 350 dollárra, várhatóan augusztus közepétől (az alapkészülék pedig 250 dollárba kerül majd). Tulajdonképpen a döntéssel Redmond helyet csinál egy új változatnak, ami az elit modell kategóriáját képviseli. Ez kapja majd meg a korábbi 400 dolláros árcédulát.

Elsősorban nem is a Sony Playstation 3-ja miatt kényszerül a lépés megtételére a Microsoft, sokkal inkább a nevető harmadik, a Nintendo mozgásérzékelős kontrollerével ellátott Wii konzolja indukálja az árcsökkentést. A szintén távol-keleti rivális komoly konkurenciát támasztott a redmondi készüléknek, hiszen annak ellenére, hogy hosszú hónapokkal később jelent meg, kevésbé látványos grafikára képes, mégis, a tavaszi időszak végére már a havi eladások tekintetében lenyomta az Xbox 360-at. A Wii miatti árcsökkentés szükségességét egyébként korábban a redmondi vezetőség hivatalosan is elismerte (csak arról nem voltak hajlandók nyilatkozni, hogy mikor és mennyit faragnak le az árból).

Tudni kell, hogy a konzolokat jellemzően ráfizetéssel értékesítik a vállalatok: általában többe kerül az előállításuk, mint amennyit aztán a boltokban a vevőtől elkérnek. A hiányt a rá megjelenő játékok licencdíjaiból fedezik később (ezért nem véletlen, hogy míg színvonalas PC-s játékot 1-2 ezer forintért is lehet már kapni, a konzolos szórakozásra jellemzően 5-8-10 ezer forintot kell költeni). Nos, a Nintendo Wii esetében ez a jelenség nem áll fenn – habár ez a legolcsóbb a triász tagjai közül, mégis, a játékgépet haszonnal értékesíti a vállalat. Vagyis a Microsoft kényszerpályán mozog: tovább kell rontania konzolrészlegének profitmutatóit azért, hogy versenyben maradhasson, miközben a Nintendóhoz „dől a pénz”. Idővel persze majd az Xboxok is hajthatnak némi hasznot – amint a gyártástechnológia annyira felfejlődik, hogy olcsóbban és még nagyobb mennyiségben lehet előállítani az alkatrészeket.

Érdekesség, hogy a Microsoft nemrég ismerte el: konzoljainak nagy része egy minőségi hibás tömítőgyűrű miatt gyári hibával került ki a vevőkhöz. Az újabb változatok azonban már mentesek ettől a hibától (igaz, ez a korábbi vásárlókat nem nagyon kárpótolja).Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd