Connect with us

Hirdetés

technokrata

Durván zuhant a négymagos processzorok ára

Laptop

Durván zuhant a négymagos processzorok ára

Az Intel gyakorlatilag megfelezte a legolcsóbb példányok árát.

Hétfőn jelentette be hivatalosan a chipgyártó vállalat, hogy Core 2 processzorainál jelentős mértékben árat csökkentett. Az ezres tétel vásárlása esetén érvényes árakat böngészve kiderül, hogy a legolcsóbb négymagos lapka gyakorlatilag a kétmagos változatok árszintjének közelébe ereszkedett. Ehhez persze az kellett, hogy a Core 2 Quad Q6600 lapka árát 530 dollárról 266 dollárra csökkentse az Intel – ehhez hasonló mértékű esést még a szerverekbe szánt Xeon 3210 és 3220 CPU-k „éltek át”. A négymagos, asztali modell 2,4 GHz-es órajelen üzemel, és tekintélyt parancsoló méretű, 8 MB-os L2 cache felett rendelkezik. Frontoldali buszsebessége 1066 MHz.

A többi processzor már nem lett ilyen mértékben olcsóbb – általánosságban elmondható, hogy 4-15 százalékkal mérséklődött az áruk. Az E6850-es (3 GHz, 8 MB L2, 1333 MHz-es FSB) és az E6600 (2,4 GHz, 8 MB L2, 1066 MHz FSB) ára között szinte minimálisra, 22 dollárosra csökkent a különbség (266/244), ami mindenképpen az előző felé billenti a mérleg nyelvét. Olcsóbbá váltak az E6400/6420 modellek is: a 2,13 GHz-es órajelű példányokért ezres tétel vásárlása esetén 183 dollár kell kifizetni.

Kérdés persze, hogy még ezzel az árcsökkentéssel is megéri-e a négymagos processzorba ruháznia egy desktop környezetben ülő felhasználónak. Ami biztos, hogy a négy processzormag jelentette erő az újabb szoftverek révén jelentős teljesítménytöbbletet adhat a kétmagosakkal szemben, azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy ezek még nem natív quad core kialakításúak – két darab kétmagos lapka „összetapasztásából” születtek meg. Ráadásul a vele egy árkategóriában levő kétmagosok, azaz a legerősebb Core 2 Duo-k most még teljesítményben egyértelműen lenyomják: nagyobb FSB-t és magórajelet kínálnak, ugyanakkora méretű másodszintű gyorsítótár mellett.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés