Connect with us

Hirdetés

technokrata

DirectX 10-es AGP videokártyák

Laptop

DirectX 10-es AGP videokártyák

A régi szabvány még mindig él.

Május közepén írtunk arról, hogy valamiben első lehet a sokat késett AMD-Ati Radeon HD 2×00 sorozat: DirectX 10-es grafikai képességekkel ruházhatja fel az AGP slottal bíró PC-ket. A fejlesztővállalat partnerei (Sapphire, GeCube, HIS) ugyanis bejelentették, hogy sort kerítenek erre. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy nem natív AGP-s kártyákról van szó, ezért a szabvány támogatását a RIALT hídchip révén érik el a gyártók. Ez ugyan drágábbá teszi a PCI-Express kártyákkal szemben, de nem annyira, mint amennyibe egy alaplapcsere plusz egy PCI-Express-es videokártya kerülne. Vagyis aki nem akarja szétszerelni a gépét pusztán egy grafikus vezérlő leváltása végett, annak a 10-20 százalékos ártöbblet ellenére is megérheti ilyen kártyába ruházni.

A Sapphire Technologies bejelentette első ilyen kártyáit, de a GeCube megelőzte riválisát: ez utóbbi már az eladásokba is belekezdett. A GeCube GC-RX24PGA2-D3 az Ati Radeon HD 2400 Pro-ra alapul, és 256 MB-nyi GDDR2 memóriával rendelkezik. Japánban, Tokióban nagyjából 95 dollárért, vagyis átszámítva 18-19 ezer forintért lehet megvásárolni. Természetesen teljesen kompatibilis a DirectX 10-es API-val, azonban az addikt játékosok valószínűleg kevésnek fogják tartani 3D-s teljesítményét.

Általánosságban azonban elmondható, hogy szemtanúi lehetünk az AGP végnapjainak. A legtöbb, még ezt a csatolófelületet birtokló alaplap ugyanis már nem képes befogadni az újabb processzorokat, még BIOS-frissítéssel sem tud együttműködni velük. A Windows Vista (az egyetlen platform, amin a DirectX 10 elérhető) viszont jóval nagyobb számítási teljesítményt igényel, mint amit a régi, esetleg még egymagos rendszerek magas szinten ki tudnának szolgálni. Ugyanakkor a 21-es csapdája az, amiben a most fejleszteni akaró felhasználó vergődik: Vista alatt a gyenge driverek keserítik meg a felhasználók életét, míg a Windows XP nemsokára megkezdi kivonulását piacról.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés