Connect with us

Hirdetés

technokrata

AMD: még kisebb csíkszélességű processzorok özöne

Laptop

AMD: még kisebb csíkszélességű processzorok özöne

Sikeres átállás az energiatakarékosabb és költségkímélőbb gyártási eljárásra.

Az Advanced Micro Devices az elmúlt napokban jelentette be, hogy a Fab 36 nevű gyára sikeresen átállt a 65 nanométeres gyártási eljárásra, ami azt jelenti, hogy az erre a technikára alapuló processzorok tömegtermelése gőzerővel indulhat be. A kisebb csíkszélesség kevesebb fogyasztást, a gyártó számára pedig egy CPU-ra jutó olcsóbb előállítást is jelent. „Várakozásainkat meghaladó módon sikeresnek bizonyult az átállás, így minden figyelmünket a 45 nanométeres gyártási eljárásra koncentrálhatjuk.” – mondta Dirk Meyer, az AMD elnöke.

Az x86-os processzorok második legnagyobb előállítója eredetileg 2007 közepére ígérte a Fab 36 gyár 65 nanométeres technológiára való átállása jelentős részének befejezését, ami azt jelentette, hogy 2007 harmadik negyedévének közepére, vagyis a nyár végére indulhatott volna be igazából a termelés – ezt sikerült most közel egy hónappal korábbra időzíteni. Az AMD-nek muszáj is minden erejét bevetve gyorsítani a tempón, hiszen az Intel nem hagy lélegzetvételnyi időt sem riválisa számára: a Core 2 mikroarchitektúrával letarolta a piacot, és folyamatos fejlesztései révén tovább növeli a nyomást konkurensén.

A jelenleg pénzügyi katasztrófa előtt álló vállalatnak azonban vissza kell fognia a költekezést, hiszen nemrég számolt be többszázmillió dolláros veszteségről, az első negyedévre vonatkozóan. Ez azt jelenti, hogy a Fab 38-as gyár fejlesztése lelassulhat – annak ellenére, hogy az új technológiákra szinte sose volt nagyobb szüksége az AMD-nek, mint most. Különösen annak tükrében, hogy Meyernek meg kellett erősíteni azokat az értesüléseket, miszerint a cég négymagos processzorait újra kell vizsgálni, és kismértékben módosítani, hogy lehetővé váljon az órajel magasabb szintre való feltornászása.

Az első, Barcelona kódnevű natív négymagos Opteron processzorok augusztusban vagy szeptemberben mutatkoznak be – azonban egyelőre csak mérsékelt, 2 GHz-es órajelen üzemelhetnek. Az ennél gyorsabb változatok megjelenésére egészen a negyedik negyedévig várni kell, ismerte be az AMD elnöke.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés