Connect with us

Hirdetés

technokrata

Windows helyett Windows-kompatibilis operációs rendszert!

Laptop

Windows helyett Windows-kompatibilis operációs rendszert!

Ingyenes, mégis futnak rajta a Windows XP-s programok, driverek.

A ReactOS egy olyan nyíltforrású operációs rendszer, mely alternatívát nyújt a Microsoft fejlesztette Windows XP-vel szemben. Míg ez utóbbiért tízezreket kell fizetni, addig a ReactOS ingyenesen használható. Fejlesztői nem kisebb célt tűztek ki maguk elé, minthogy bináris kompatibilitást biztosítsanak mind alkalmazás-, mind driver szinten a microsoftos rendszerekkel. Ez azt jelenti, hogy az NT-hez és XP-hez készített szoftverek és az eszközmeghatjók működőképesek a ReactOS alatt is.

Mi szükség van egy ilyen operációs rendszerre, ha olyan alkalmazásokkal, mint a Wine, linuxon is lehet futtatni Windows-os programokat? A fejlesztők szerint nem céljuk versenyre kelni a Wine-nal, sőt, a ReactOS nagyban épít a projektre. A szoftvert olyan felhasználóknak készítik, akik akkor sem váltanának Redmond szoftveréről, ha kötelező lenne. Bennük a kompatibilitás és a nagyon hasonló külső kinézet azt az érzetet keltheti, hogy valójában egy Windows előtt ülnek. Így kikerülhető a rendszer újratanulásával kapcsolatos nehézségek nagy része, gond nélkül futtathatók a korábban használt szoftverek, nem jelentkezik hardveres inkompatibilitási probléma (csak ha a Windows XP-ben is fennállt) – igaz, ennek az az ára, hogy hivatalos segítséget nem is kaphat a felhasználó a Microsofttól, amennyiben problémája adódik.

Maga az operációs rendszer még korai fejlesztési stádiumban van, a legutóbbi változat a 0.3.3-as alfaverzió. Éppen ezért a Windows XP kiváltására általános körülmények között még nem alkalmas, de a projekt mögött állók szerint előbb-utóbb el fogják érni azt a szintet. Kérdés persze, hogy mikor – a roadmap szerint valamikor az újév környékére várható a 0.5-ös kiadás. A 1.0-s változat létrejötte után sem ér véget a fejlődés, a projekt mögött állók nagyratörő elképzelése szerint olyan új képességekkel (például beépített POSIX kompatibilitás, a többasztalos kezelőfelület natív támogatása stb.) is fel akarják vértezni a ReactOS-t, amely az eredeti Windows-ban nem található meg.

Akit ez a rövid bemutató felcsigázott, az ezen a linken szerezheti be és próbálhatja ki a szoftvert – akár Live CD, azaz telepítést nem igénylő formában is.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés