Connect with us

technokrata

PC-t havi 3 dollárért

Laptop

PC-t havi 3 dollárért

Ha a megspórolt elektromosságot is figyelembe vesszük.

Az emberek többsége vagy saját tulajdonban, vagy a munkahelyen, oktatási intézményekben fér hozzá a modern számítástechnikához. Nemrég azonban új lendületet kapott egy régi-új elképzelés: ne vegyük meg a számítógépet, csak béreljük egy kisebb havidíjért. Grégoire Gentil és Alain Rossmann lehet új életet az évekkel korábban már bevezetni próbált, de sok sikert el nem ért elképzelésbe, mégpedig azzal, hogy ezúttal az energiatakarékosság irányából próbálják megragadni a leendő felhasználók figyelmét.

A páros idén nyáron kezdi árulni linuxos PC-it, 99 dollárért. Ezért az összegért azonban nem jut a birtokába a felhasználó a komputernek, havonta további 13 dollárt ki kell pengetni a használatért. Ez első hallásra soknak tűnik: az átszámítva 18-19 ezer forintos alapdíjra még havonta körülbelül 2500 forintnyi összeget kell költeni. Viszont van egy fontos jellemzője a PC-nek, ami mégis a bérléses konstrukció irányába billenti a mérleg nyelvét: a linuxos komputer havonta (egy 200 wattos átlag számítógéphez képest) akár 10 dollárral is csökkentheti a villanyszámlát, köszönhetően az energiatakarékos kialakításnak. Összesítve: havi szinten 3 dollárért lehet számítógéphasználatot szerezni – anélkül, hogy utána az elavult alkatrészekkel (eladás, újrafeldolgozás stb.) foglalkozni kellene.

A két féri által létrehozott Zombu nevű cég saját website-ján keresztül tervezi értékesíteni a PC-ket. Energiatakarékosságukról sokat elmond, hogy – az alapítók szerint – a linuxos masina a legmagasabb rangú hitelesítést kapta meg a Green Electronics Counciltől, attól a nonprofit szervezettől, amely talán leginkább az Epeat (Electronic Product Environmental Assessment Tool) fogyasztási termékbesorolás standardjáról ismert.

Lássuk akkor, milyen is pontosan a számítógép! A Zombu PC nagyjából egy cigarettásdoboz méretével vetekszik, és a Via által gyártott (de Intel-kompatibilis) alacsonyfogyasztású processzorára épül. 4 GB-nyi flash memória került bele háttértár gyanánt, vagyis teljesen száműzték belőle a winchestert. Mivel a felhasznált hardverelemek keveset fogyasztanak, ezért kevés hőt is termelnek, vagyis nincs szükség aktív hűtésre: a komputerben egyetlen ventilátor sem található.

Operációs rendszer gyanánt a Gentoo disztribúciós linux fut rajta, amihez számos egyéb, természetesen szintén nyílt forrású szoftver jár. A felhasználó a pénzéért kap előre telepítetten egy Mozilla Firefox böngészőt, egy Skype VoIP üzenőklienst, az OpenOffice irodai alkalmazáscsomagot, illetve a cég állítása szerint még néhány kisebb játéknak is jutott hely. A szolgáltatás egyébként további 25 GB-nyi ingyenes online tárhelyet is kínál, ha a leendő felhasználó nem férne el a 4 GB-on.

„A piac, amit meg akarunk célozni, az az otthoni PC-k másodvonala. Ha számítógépet akar adni a gyermekének, vagy szeretne a konyhába egy komputert, akkor ez egy jó választás lehet.” – ismertette a célcsoportot Gentil. Azt persze nem szabad elfelejteni, hogy ehhez még kell venni egy billentyűzetet, egy egeret és egy monitort is – a Zombu PC ugyanis csak magát a készüléket tartalmazza.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp