Connect with us

technokrata

Extrém Intel processzor a notebookokba

Laptop

Extrém Intel processzor a notebookokba

Alig jelentették be, máris túlhúzták lelkes tuningolók.

Ugyan a kevés fogyasztáshoz – az alacsonyabb órajelen, feszültségen üzemelő kétmagosokhoz képest – már nem sok köze van, a játszani vágyók számára biztos örömhír, hogy az Intel bejelentette Core 2 Extreme X7800-as CPU-ját. Ez az első olyan központi vezérlőegység, amely az Extreme Edition márkanév alatt kerül forgalomba, és a chipgyártó vállalat a hordozható számítógépekbe szánja. Órajele 2,6 GHz, és ugyan „csak” két magja van, de azokhoz 4 MB-nyi L2 cache tartozik. FSB-je 800 MHz-es, ám ami még ennél is fontosabb a gépükből minden egyes kis plusz teljesítményt kicsikarni vágyók számára, az az, hogy az Intel – nem tudni, milyen okból kifolyólag – eltávolította a túlhajtás védelmét. Vagyis szabad a pálya a tuning előtt (a vállalat természetesen semmilyen garanciát nem vállal a túlhajtás mértékére, sem az ebből eredő károkra).

Az overclockról mindjárt egy kicsit részletesebben, előtte azonban vesézzük ki, milyen funkciókat kínál a lapka. A nagy fogyasztást többek között úgy próbálták meg csökkenteni az Intel mérnökei, hogy bevezették a dinamikus frontoldali buszt, ami lehetővé teszi, hogy az FSB-t is lejjebb vegye a rendszer, ha nincsen szükség nagy számítási teljesítményre. Alkalmazza az Enhanced Deep Sleepet, ami révén még kevesebb lesz a fogyasztás üresjáratban (idle). Meg kell még említeni a processzor Advanced Media Boost képességét, amely segítségével hatékonyabban lehet végezni a video-, foto- és zeneszerkesztő feladatokat.

Jó képet ad arról, hogy mennyi teljesítménypluszt is nyerhet a felhasználó a processzor használatával az, hogy az Intel szerint a Core 2 Extreme X7800 28 százalékos növekedést tud felmutatni az előző generációs kétmagos lapkákhoz képest. Az összehasonlításban a most kiadott CPU ellenfeléül a Core Duo T2600-ast választotta a chipgyártó vállalat, ez egyike volt az első kétmagos mobil processzoroknak (még 2006 januárjában jelent meg). Vagyis a mostani, nem Extreme jelölésű lapkákhoz viszonyítva túl nagy előnyt nem mutathat fel – legalábbis overclock nélkül.

És hogy mennyi kraft van még az X7800-ban? Egy belga csapat pár napja arról számolt be, hogy egy ilyen processzort (az Asus G2S noteszgépében teljesített szolgálatot) egészen 3 GHz-ig képesek voltak túlhajtani – ez azért nem rossz, nagyjából 15%-os túlhajtási potenciált jelent. Ennek tükrében már nem is meglepő az a hír, hogy az év későbbi részében megjelenhet az X7900-as példány is, amely gyárilag 2,8 GHz-en üzemel. Ez bizonyára magával hozza a most debütált példányok árának (851 dollár!) csökkenését is.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp