Connect with us

A Via kiszáll a chipset piacról?

Laptop

A Via kiszáll a chipset piacról?

Eltűnhetnek az AMD-s és inteles alaplapok.

A Via Technologies nemrég bejelentette arra vonatkozó terveit, hogy újrafókuszálja gyártási és fejlesztési elképzeléseit. Eszerint a harmadik félnek készített chipsetek helyett inkább saját C7-es platformjára fordítana nagyobb hangsúlyt. Ezzel ugyanis piacvezető pozícióba (vagy legalábbis előkelőbb helyre) kerülne azokon a területeken, ahol a mikroprocesszora jól teljesít: multimédiás vezérlőkben, beágyazott készülékekben, otthoni multimédiás eszközökben, és mobil termékekben (set-top boxok, LCD TV-k, autóelektronika stb.).

A Digitimes értesülései szerint a váltás azt jelentheti, hogy az alaplappiac eddigi közismert szereplője felhagy az AMD és az Intel számára készített chipkészletek előállításával – vagy legalábbis csak nagyon ritkán fogja frissíteni ezen termékpalettáját. Anyagilag nem jelentene hatalmas csapást a cég számára, mivel a Via már évek óta az olcsó, belépőszintű chipkészletekre koncentrál mindkét processzorgyártó termékeit illetően. A csúcskategóriát meghagyta az Ati, az Intel és az Nvidia számára.

Akkor kezdtek egyébként szárnyra kapni a pletykák a vállalat chipset piacról való lehetséges távozásáról, amikor a Via nem kötött keresztlicenc megállapodást az Intellel, vagyis nem biztosította magának a lehetőséget, hogy olyan lapkakészleteket fejleszthessen, amelyek támogatják az 1333 MHz-es frontoldali buszsebességet. A közeljövőben megjelenő Intel CPU-k pedig már ezen az FSB-n fognak működni, ami azt jelenti, hogy a Via nem kínál ezek alá/mögé olcsó alapot.

A vállalat egyelőre nem kommentálta hivatalosan a Digitimes beszámolóját.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom