Connect with us

Változnak az ingyenszoftverek – a Microsoft reakciója

Laptop

Változnak az ingyenszoftverek – a Microsoft reakciója

Változtathat-e a Windows-okon a GPL harmadik generációja?

Amint arról mi is beszámoltunk, másfél hete kiadta a Free Software Foundation (FSF) a General Public License (GPL) legújabb, hármas változatát. Ezt a fajta licencelést a nyíltforrású és az ingyenes (freeware) alkalmazásokat fejlesztő cégek, programozók használják előszeretettel. Leginkább a Linux kapcsán vált ismertté, és ezen a módon vált érdekessé a téma a Novell számára is. Az amerikai nagyvállalat ugyanis tavaly kötött egy megállapodást a Microsofttal, amelyben egymás termékeinek népszerűsítése és a jogi lépések kizárása mellett arról is egyezségre jutottak a felek, hogy igyekeznek fokozni szoftvereik együttműködő képességét.

A GPL3 (változásairól bővebben itt) egy jelentős kitételt tartalmaz, amelyet direkt a Novell-Microsoft „paktum” miatt hoztak létre. A harmadik generációs szoftverlicenc ugyanis megtiltja az ilyen megállapodásokat, ám a fenti két cég esetén kivételt tett – a már érvényben levő szerződést nem szünteti meg, de újabbak kötését nem teszi lehetővé. Ezzel kapcsolatban nemrég a Microsoft is nyilatkozott: a vállalat szerint őket nem érinti a GPL feltételeinek változása, és inkább kitérnek a licenccel való érintettség útjából. „Elkerülendő annak lehetőségét, hogy bármilyen jogi lépésre sor kerüljön ezzel az üggyel kapcsolatban, a Microsoft úgy döntött, hogy a Novell támogatás, amelyet a felhasználók számára elérhetővé teszünk, nem fogja feljogosítani az azt igénybevevőt arra, hogy a Novelltől vagy bármely más féltől bármilyen előfizetéses támogatást vagy frissítést vegyen igénybe, amennyiben az bármilyen, GPLv3 alatt licencelt kóddal kapcsolatban van.” – olvasható a szép körmondat a hivatalos közleményben.

Érdekes, hogy a Novell ezzel ellentétes álláspontra helyezkedik. A vállalat szerint a szoftver még mindig támogatott: „Függetlenül a Microsoft álláspontjától, szeretnénk tisztázni álláspontunkat ügyfeleink számára. Eszerint a Novell folytatni fogja a Suse Linux Enterprise Server terjesztését, annak minden funkciójával és képességével egyetemben, ide értve azokat a komponenseket is, amelyek a GPLv3 licencszabályok alá esnek.” – olvasható a cég hivatalos nyilatkozatában.

Maga a FSF is azon az állásponton van, hogy a Microsoft állításával szemben levő a viselkedése, vagyis a vállalat részt vesz a GPLv3 licencek alkalmazásában. De miért is fontos ez? Azért, mert a general public license harmadik generációs szabályrendszere kimondja, hogy minden olyan szoftver, amely tartalmaz ezen licenc hatálya alá eső komponenseket, vagy azokkal kapcsolatba kerül, magára is érvényessé teszi a GPLv3 licencfeltételeit. Ám míg a nyíltforrásnál ez semmilyen különösebb gondot nem jelent, a Microsoft programjainak döntő többsége zárt forrású, és Redmond tulajdonát képviseli. Erről a tulajdonjogától pedig nyilvánvalóan nem akar lemondani Bill Gates cége, ezért is igyekszik elhatárolódni a GPL legújabb változatával való bármilyen kapcsolat beismerésétől.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

TAG-Heuer-Carrera-Calibre-16-Chronograph-2019-Model-Updated-design-3

SmartWatch

Új modellekkel frissült a TAG Heuer Carrera Calibre kollekció

2019. szeptember 15. vasárnap
Honor Band 5_all_colours_1_web

Kütyük

Magyarországra is megérkezik a Honor Band 5

2019. szeptember 14. szombat
men's  watch, Men's Accessories, beautiful stylish watches

SmartWatch

Prémium okosórához prémium szíj dukál!

2019. szeptember 13. péntek
2019 OLED TV NVIDIA G-SYNC_1

Smart-TV

NVIDIA G-SYNC támogatást kapnak az LG 2019-es OLED televíziói

2019. szeptember 12. csütörtök
iphone11-5

SmartPhone

Ilyenek lettek és ennyibe fognak kerülni az új iPhone-ok

2019. szeptember 12. csütörtök

Dotkom