Connect with us

technokrata

15 tipp, hogy minél később merüljön le az akkumulátor

Laptop

15 tipp, hogy minél később merüljön le az akkumulátor

Csodák persze nincsenek, de érezhető használatiidő-növekedést érhetünk el néhány egyszerű szabály betartásával.

A Friedbeef ´s Tech nemrég közzétett egy listát, melynek alkalmazása – állításuk szerint – hozzájárulhat a noteszgépek akkumulátorának lassabb lemerüléséhez. Például sokat segíthet a rendszeres defragmentálás hálózati csatlakozás esetén – a winchester töredezettség-mentesítése gyorsabb adatbeolvasást vagyis (a kevesebb fejmozgatás miatt) alacsonyabb fogyasztást eredményez. Hasonló hatással jár az LCD fényerejének levétele (ha gyengén világított helységben vagyunk, akkor amúgy sincsen szükség arra, hogy maximális fényerővel világítson a kijelző), illetve a háttérben futó alkalmazások számának redukálása. Ez utóbbiak ugyanis a CPU-használat miatt tovább csökkentik az akku üzemidejét.

Segíthet a külső (USB-s és Wi-Fi) eszközök használatának korlátozása – amikor nincsen rájuk szükség, ne hagyjuk bedugva/bekapcsolva őket. Szintén jótékony hatással lehet a memóriabővítés: a nagyobb operatív tár kisebb virtuális memóriát, ezzel pedig alacsonyabb winchesterhasználatot eredményez. Ha lehet, inkább a merevlemezt használjuk a CD/DVD helyett, mert ez utóbbi még több energiát igényel, mint a winchester. Ehhez adatok esetén elegendő az egyszerű másolás, komplett DVD-knél pedig az olyan emulátorprogramok segíthetnek, mint az Alcohol 120% vagy a Daemon Tools.

Hasznos lehet az akkumulátor csatlakozóinak tisztán tartása – ez fenntartja a hatékony töltésáramlást. Emellett nem árt figyelmet fordítani a telep kialakításából adódó viselkedésére sem: feltöltött állapotban 2-3 hetente legalább egyszer használjuk; lítium-ionos energiaforrásunkat pedig ne hagyjuk teljesen lemerülni (ezt csak a régebbi akkumulátorok igényelték, a memóriahatás elkerülése végett).

Ha lehet, inkább hibernáljuk a noteszgépet, ahelyett, hogy a készenléti (standby) módot választanánk – ez utóbbi kevesebb energiát takarít meg, mint a hibernálás (és közben amúgy sem használjuk a számítógépet). Igaz, a hibernálásból való „felélesztés” tovább tart, de valamit valamiért. Megfontolandó tanács az is, hogy tartsuk alacsonyan a hőmérsékletet, hiszen akkor kevésbé van szükség a hűtőventillátorokra (amik szintén az akkumulátorból szereznek energiát működésükhöz).

Használjuk és optimalizáljuk az energiakímélő üzemmódot. Lehetőleg ne multitaskoljunk (ugyanazon okokból, mint ami miatt érdemes minél kevesebb háttérben futó programot használni). Szorítkozzunk a kevésbé energiaigényes alkalmazásokra (játék helyett e-mailezzünk, szöveget szerkesszünk). Ha tényleg fontos minden egyes megnyert perc, akkor vásárlás előtt keressünk olyan noteszgépet, amelyet energiakímélő alkatrészekből építettek össze (ehhez valószínűleg mélyebben kell majd a zsebünkbe nyúlni a fizetéskor).

Végül, ha igazán öreg notebookkal rendelkezünk, akkor akadályozzuk meg a memóriaeffektus kialakulását – két-három hetente egyszer teljesen merítsük le, majd töltsük fel az akkumulátort (ez a lítium-ionos akkukra nem vonatkozik). Segíthet még az autosave funkció kikapcsolása, hiszen így tovább csökkenthető a winchesterhasználat (persze az ezzel járó kockázatok miatt nem biztos, hogy megéri); valamint az alacsonyabb grafikus felbontás használata és a csilivili grafikus elemek kikapcsolása.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom