Connect with us

10 ezerért új notebookot?!

Laptop

10 ezerért új notebookot?!

Sosem látott mélységekbe süllyedhet a hordozható masinák ára. Újabb információk.

Az első XO laptopok (vagy ismertebb nevükön: 100 dolláros laptopok) szeptemberben lesznek készen, állítja a Taiwan Economic News. Ezt azt jelenti, hogy még idén megkezdődhet az olcsó noteszgépek dömpingje, vagyis a harmadik világ gyerekeinek digitalizálása beindulhat. Mindez azonban drágábban valósulhat meg az eredetileg eltervezetthez képest – a XO laptopok a költségcsökkentések ellenére is egyelőre 175 dollárba kerülnek. Ezért a pénzért egy XL700-as AMD processzort, 256 MB-nyi memóriát és 1 GB-nyi flash tárolót lehet a készülékvázba szerelni; de a tervek szerint a gyártási volumen felfutásával a notebook még olcsóbbá válhat.

A kis számítógépek gyártásáért a tajvani Quanta felel – ez a cég nyerte ugyanis el az OLPC projekt megbízását. A két szervezet között pedig úgy látszik, a kisebb zökkenők ellenére is tökéletes az összhang: a távol-keleti források tudni vélik, hogy egy újabb, még olcsóbb laptop előállítását tervezik. Az első beszámolók nagyon szűkszavúak voltak, és csak árra vonatkozó adatot szolgáltattak: az akkori értesülések szerint nem kizárt, hogy akár 50 dollárért is elő lehetne állítani használható laptopot. A minap néhány további konkrétum is elhangzott – az OLPC egyik vezetője, Mary Lou Jepsen szerint ezt az árcédulát 2009 végére elérhetik.

Komoly feladat előtt állnak tehát a mérnökök, valószínűleg minden egyes centen spórolni fognak majd, amin csak lehet. Főleg a kijelzőn kell majd, hiszen ez jelentős tétel a költségszámlában. Emellett azonban magára a koncepcióra is figyelmet kell még fordítaniuk, mivel korántsem tudtak minden kitűzött célt megvalósítani – túl sokat fogyaszt, nincs még prototípus a kurblis töltőből, és szoftveres frissítésre is szükség van még. Jó hír, hogy a „következő generációs laptop” már rendelkezni fog WiMAX-szal, de ennek megjelenési ideje nem ismert.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

TAG-Heuer-Carrera-Calibre-16-Chronograph-2019-Model-Updated-design-3

SmartWatch

Új modellekkel frissült a TAG Heuer Carrera Calibre kollekció

2019. szeptember 15. vasárnap
Honor Band 5_all_colours_1_web

Kütyük

Magyarországra is megérkezik a Honor Band 5

2019. szeptember 14. szombat
men's  watch, Men's Accessories, beautiful stylish watches

SmartWatch

Prémium okosórához prémium szíj dukál!

2019. szeptember 13. péntek
2019 OLED TV NVIDIA G-SYNC_1

Smart-TV

NVIDIA G-SYNC támogatást kapnak az LG 2019-es OLED televíziói

2019. szeptember 12. csütörtök
iphone11-5

SmartPhone

Ilyenek lettek és ennyibe fognak kerülni az új iPhone-ok

2019. szeptember 12. csütörtök

Dotkom