Connect with us

technokrata

Megér-e 50 dollárt a Vista?

Laptop

Megér-e 50 dollárt a Vista?

A Dell noteszgépe alig olcsóbb linuxszal.

Nincs két hónapja, hogy beszámoltunk a Dell döntéséről: konfigurációinak egy részét linuxszal előretelepített formában is kínálni fogja. Nos, az első modell nemrég megjelent a cég termékpalettáján; az Ideastrom által kipattant ötlet a maga kézzelfogható valóságában az Inspiron 1420-as változatban öltött alakot. A hordozható számítógépre pedig Windows helyett egy linuxos disztribúció kerül fel: Ubuntu igyekszik ellátni az operációs rendszeri feladatokat.

Természetesen a notebook megvásárolható a Microsoft OS-ével is. Ez esetben a Windows Vista Home Basic kerül rá alapkiépítettség esetében. Míg ebben a felállásban 824 dollárt kell érte kifizetni, addig az ubuntus változat 50 dollárral olcsóbban, 774 dollárért megszerezhető. A kérdés az, hogy megéri-e az a plusz 50 dollár (körülbelül 9000 forint), hogy a felhasználó egy legális, eredeti Windows Vista birtokába jusson.

Azt nem szabad elfelejteni, hogy a Home Basic a legfapadosabb Vista, látvány tekintetében nem hoz változást az XP-hez képest (ebből a Microsoft „kipsórolta” az Aero Glass megjelenítő-felületet). A mérleg másik oldalán viszont ott van a Windows-os alkalmazások natív futtatásának képessége – linuxos környezetben ez csak különböző „trükökkel” (például Wine) menne, jóval lassabb tempó mellett.

A kis gépben egyébként egy Core 2 Duo processzor (T5250 – 1,5 GHz-es órajel, 667 MHz-es FSB, 2MB L2 cache) dolgozik, mely mellé 1 GB-nyi 667 MHz-es DDR2 SDRAM társul. 14,1 colos kijelzőjén 1280×800 pixeles felbontás megjelenítésére képes, az LCD-t pedig az integrált Intel Graphics Media Accelerator X3100-as változata látja el adatokkal. Percenként 5400 fordulatra képes tányérral rendelkező merevlemezének kapacitása 80 GB, és helyt kapott benne egy CD/DVD-író, illetve támogatja az Intel 3945 minikártya révén a 802.11a/g wireless hálózati csatlakozást is.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom