Connect with us

A notebook, ami „sosem” merül le

Laptop

A notebook, ami „sosem” merül le

Új rekorder született?

Hiába pakolják tele csökkentett fogyasztású eszközökkel a noteszgépeket, még napjainkban is egy töltéssel csak maximum 3-4 órán keresztül maradnak működőképesek. Ha sikerül elérni a munkaidőnek számító 8 órát, akkor az már igencsak tisztes eredmény. Ehhez képest a Toshiba nemrég bemutatott egy olyan modellt, amit tulajdonképpen sosem láthatunk lemerülni – ez lett a Dynabook SS RX1.

A 12,1 colos kijelzővel bíró noteszgép több változtatásnak (ezekről később) köszönhetően ugyanis majdnem fél napig képes egyfolytában működni. A vállalat 11 órás üzemidőt adott meg a modellre, ami azt jelenti, hogy ha az ember lefekvés előtt csatlakoztatja a töltőre, akkor a következő nap gyakorlatilag egyfolytában használhatja, mégsem adja meg magát a kis készülék. Arra kell tehát csupán figyelni, hogy esténként mindig töltőre kerüljön.

És hogy miként tudták elérni ezt a teljesítményt? Nos, például úgy, hogy egy ultraalacsony feszültségen üzemelő (és éppen ezért nagyon keveset fogyasztó) Core 2 Duo lapka dolgozik benne. Az U7600-as típus mindössze 1,2 GHz-es órajellel bír, amiből már látszik, hogy modern 3D-s alkalmazásokat zökkenőmentesen nem fogunk tudni futtatni a konfiguráción, de a masina nem is ilyen feladatok ellátására lett kitalálva. Az akár 2 GB-nyi memória alá egy, akár 64 GB-os háttértár dolgozhat be, ami az újdonságnak számító SSD, vagyis solid state disk eszközök egyike. Vagyis a mágneses, mechanikus adatrögzítési elven működő winchester helyett memóriaalapú adattárolást nyújt a Dynabook. Ez alacsonyabb fogyasztást, a fizikai hatásokkal szembeni jobb ellenállást és gyorsabb adatátvitelt jelent (no és persze magasabb árat is).

A kis készülék legvaskosabb pontján sem haladja meg a 2,5 centiméteres vastagságot, vagyis kompakt készülékről beszélünk. Természetesen hol máshol kezdené meg hódító útját az új noteszgép, mint a technikára igen fogékony Japánban. Gyors elterjedésére azonban valószínűleg nem lehet számítani, hiszen a szigetországban 280 ezer jenes, azaz nagyjából 430 ezer forintos áron kerül forgalomba – az egyik legdrágábbnak számító tétel, az SSD nélkül.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom