Connect with us

Hirdetés

technokrata

Megváltoznak az ingyenszoftverek

Laptop

Megváltoznak az ingyenszoftverek

A forrás nyílt marad, de…

18 hónapnyi egyeztetés, tárgyalás és vita után, a múlt hét péntekén kiadta a Free Software Foundation (FSF) a General Public License (GPL) legújabb, hármas változatát. Ezt a fajta licencelést a nyíltforrású és az ingyenes (freeware) alkalmazásokat fejlesztő cégek, programozók használják előszeretettel – és most eljött az idő, hogy áttérjenek a jogi kérdésekben állást foglaló dokumentum legfrissebb, mai viszonyokhoz igazított kiadására.

Nem keveset kellett várni arra, hogy a GPL generációt váltson. Az FSF alapítója és elnöke, Richard Stallman még 16 évvel ezelőtt mutatta be a második kiadást, ami azóta is segített a szoftverfejlesztőknek és felhasználóknak eligazodni a programok legális használatának jogi útvesztőjében. A több mint másfél évtized alatt azonban lényegesen megváltoztak a játékszabályok – 16 éve, 1991-ben még a Commodore volt a legnépszerűbb gyártó, az IBM PC-k pedig csupán a nagy cégeknél teljesítettek szolgálatot. Az ingyenes és nyíltforrású projekteken dolgozó közösség azóta sokat változott: a kezdő vagy szabadszellemű, többnyire egyedül vagy kis csoportban dolgozó programozók komoly tényezővé nőtték ki magukat a szoftveriparban.

Kiket érint leginkább a változás? Az olyan nagyvállalatokat, akik az elmúlt évben rengeteget invesztáltak a nyíltforrású alkalmazásfejlesztésbe. Attól ugyanis, mert valami open source minősítést kapott, még alkalmas lehet a pénzkeresésre – ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy olyan cégek találhatók a GPL-alkalmazók körében, mint az IBM (aki az egyik legnagyobb Linux értékesítő), a Red Hat és a Novell. Legjobban talán ez utóbbit érintik a változások, hiszen a Microsofttal kötött tavalyi megállapodása már a nyílt és zártforrású szoftverek közötti – szilárdnak hitt – határokat feszegette. Erről bővebben itt.

Az új licenc szövege a GNU Project weboldalán olvasható el. A GNU (Gnu´s Not Unix) kezdeményezést egyébként Stallman még 1983-ban jelentette be, és az volt vele a célja, hogy egy olyan operációs rendszert hozzon létre, ami nagyon hasonlít a Unixra, de a benne felhasznált kódok nem védettek, vagyis szabadon másolhatók, módosíthatók. Végül ez lett a Linux, amit mára már rengetegen használnak. A finn Linus Torvalds nevéhez fűződő operációs rendszer magja, a kernel ugyanolyan nyíltforrású lett, mint a többi, GPL 2 licenc alatt kiadott alkalmazás. Népszerűsége miatt fontos kérdés, hogy vajon a Linux átáll-e a licenc hármas változatára – Torvalds korábban már hangoztatta, hogy előnyben részesíti a GPL 2-t.

Természetesen nem csak a Linuxon múlik minden – a GPL a nyíltforrású világ legtöbbet (de nem kizárólag!) használt licence. Több mint 30 ezer projekt használja fel a kód terjesztését, használatát, módosítását leíró dokumentumot – ez a projektek durván 66 százaléka, vagyis kétharmada (a Freshmeat website információja szerint). Habár a GPL alapötlete (bárki belenézhet, módosíthatja vagy terjesztheti a kódot) változatlan maradt, ha a fenti fejlesztők áttérnek a harmadik generációra, komoly változtatásokkal kell megbarátkozniuk. Íme, ezek közül néhány:
– explicit szabadalmi engedélyt hordoz magában a licenc, ami azt jelenti, hogy amennyiben felhasználnak valamely más szoftver létrehozásában egy GPL licenc alatt megalkotott kódot, kódrészletet, akkor az így létrejött szoftver végleges, szerzőijog-mentes licencet örököl a kódtól
– egyben megtiltja az olyan egyezségek létrejöttét, mint amit a Novell és a Microsoft kötött (erről bővebben itt)
– anti-tivoization korlátozás (az USA-ban igen népszerű Tivo digitális videorögzítő készülék után), amely lehetővé teszi, hogy egy olyan eszköz tulajdonosa, amely GPL szoftvert használ, szabadon megváltoztathatja ezt a kódot



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés