Connect with us

Hirdetés

technokrata

Az Intel beszáll a szuperolcsó laptop biszniszbe?

Laptop

Az Intel beszáll a szuperolcsó laptop biszniszbe?

Notebook 150 dollárért, Intel támogatással?

Nem egyszer foglalkoztunk már a Nicholas Negroponte nevével fémjelzett OLPC (One Laptop Per Child) projekttel – az amerikai tudós olyan szuperolcsó noteszgépek létrehozásán fáradozik, amelyeket aztán a fejlődő világ legelmaradottabb országaiba juttatna el. Negroponte ezzel az úgynevezett digitális szakadékot szeretné csökkenteni a fejlett országok és az ezen a téren nem túl jól teljesítő államok között. Éppen ezért addig igyekeztek a projekt létrehozói lefaragni a költségeket, amíg csak lehet – innen is kapta közismert elnevezését a kis eszköz: 100 dolláros laptop.

Noha jelenleg inkább 200 dollárhoz van közel az árcédula, még így is sokkal olcsóbb a készülék, mint bármely másik, a piacon kapható noteszgép. Természetesen ezt nem lehet boltban megvenni – a projekt azt a feltételt támasztja a vásárlók felé, hogy a XO laptopból nagy, milliós darabszámokban kell rendelnie a kormányzatoknak, és az így beszerzett gépeket ingyen és végleg át kell adnia az ország gyerekei számára. Ennek ellenére komoly konkurenciát lát a kezdeményezésben az Intel, nem véletlen, hogy eddig ahol lehetett, keresztbe tett a kezdeményezésnek. Gyakran nyilatkoztak úgy a vállalat képviselői a XO laptoppal kapcsolatban, hogy a termék nem életképes, és az ilyen kalandozások helyett inkább a már meglevő noteszgépeket kellene még olcsóbbá tenni. Természetesen azokat, amikben Intel processzor van, hogy a cég minden vásárlóból profitálhasson. Az OLPC által fejlesztett hordozható számítógépben ugyanis az AMD egyik ultraalacsony feszültségen dolgozó lapkája teljesít szolgálatot.

Az ellenségeskedésnek azonban nemsokára vége szakadhat, számolt be nemrég az új fejleményekről a BusinessWeek. Az újság közlése értelmében az OLPC és az Intel most az együttműködés lehetőségét keresik – habár a részletek nem tisztázottak, a felek végre eláshatják a csatabárdot, és egymás számára is gyümölcsöző megállapodást köthetnek. Hasonlóra egyébként már volt példa: amint arról mi is beszámoltunk, a projekt vezetői pár hónapja kiegyeztek a Microsofttal is. Korábban ugyanis teljesen elutasították a Windows-zal kapcsolatos kompatibilitás megteremtését, később aztán Gates és Negroponte dűlőre jutott a kérdésben.

Áram nincs, de köszönjük!
Időközben tovább folyik a XO laptopok tesztelési fázisa: 160 Urugay-i kisdiák után most a nigériai Abuja városának Galadima Általános Iskolája kaphatott néhányat a kis számítógépekből. Az OLPC 300 darabot adott át az afrikai település oktatási intézményének, ám a használatuk nem zökkenőmentes – mivel az iskola híján van az elektromosságnak, és az otthonok is csak elvétve vannak rácsatlakoztatva a hálózatra, ezért – kurbli nélkül – egyelőre nem érte el a kívánt hatást az adomány. A gyerekek a nehézségek ellenére is nagy örömmel fogadták a XO laptopokat.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés