Connect with us

technokrata

Sikeresek a négymagos processzorok

Laptop

Sikeresek a négymagos processzorok

Az Intel azelőtt eladott egymilliót belőlük, hogy az AMD egyáltalán piacra lépett volna.

Nemrég jelentette be az Intel, hogy leszállították az egymilliomodik négymagos Xeon processzort. A szerverekbe szánt lapkák ráadásul nem is az egyetlen olyan sorozatot képviselik a nagy chipgyártó kínálatában, amelyik négy maggal rendelkezik (gondoljunk csak a legmagasabb számítási teljesítményre vágyó desktop szegmensnek kínált Core 2 Extreme lapkára). Mindez azt jelenti, hogy az Intel már jócskán túl van az egymillió eladott négymagos processzoron, miközben az AMD ezúttal elmaradt a fejlesztésekben.

Az eredeti tervek szerint az Intel az év közepére prognosztizálta ezt a teljesítményt; ehhez képest kicsit hamarabb sikerült elérni, ami azt jelenti, hogy a piac igenis nyitott a párhuzamos utasításfeldolgozás minden korábbinál elosztottabb megvalósítására. Egyes becslések szerint ennek eredményeként idén már 3 százalékos részesedéssel bírnak majd a négymagosak az Intel kínálatában, ami annak tükrében soknak mondható, hogy az otthoni desktop gépek döntő többségében még egymagos CPU dolgozik.

Hozzátartozik az igazsághoz, hogy az első x86-os processzorok négy magja nem natív négymagos CPU-ként áll a vásárlók rendelkezésére. Két kétmagos lapkát „tapasztott” össze az Intel, így tudta megszerezni az elsőséget a piacon. A kétmagos lapkák egymással a processzor rendszerbuszán keresztül kommunikálnak, ami az Intel szerint elegendő teljesítményt biztosít – ám erről az AMD-nek más a véleménye. Az általa megjelentetni kívánt központi vezérlőegységek már natív négymagosak lesznek, vagyis egyetlen lapkán lesz kialakítva mind a négy mag.

Ezzel kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy a vállalat nemrég bejelentette: felgyorsítja a saját négymagosainak piacra lépését. Eredetileg csak ősszel érkezett volna a Barcelona kódnevű Opteron processzor, de a 2 GHz-en futó (standard és alacsony fogyasztású) példányok már augusztusban megvásárolhatók lesznek. Valószínűleg csak azért hozta előrébb a bemutatkozást az Advanced Micro Devices, mert már így is lemaradásban van az Intelhez képest; ezt bizonyítja az is, hogy a nagyobb teljesítményű példányok csak a negyedik negyedben válnak megvásárolhatóvá.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom