Connect with us

Ismeretlen terepen az AMD

Laptop

Ismeretlen terepen az AMD

Újabb nagy gyártó tette le a voksát a chipgyártó legújabb processzorai mellett.

A múlt hét végén jelentette be a Toshiba egyesült államokbeli részlege az első két olyan noteszgépét, amelyekben az Advanced Micro Devices központi vezérlőegységei biztosítják a számítási teljesítményt. Azért nagy lépés ez mindkét vállalat számára, mert az ezredforduló óta egyetlen Toshiba notebookba se került AMD processzor; a távol-keleti forgalmazó csak és kizárólag az Intel lapkáihoz ragaszkodott.

Nézzük a két új modellt! A Toshiba Satellite A215-S4767 és S4757 konfigurációit elsősorban az árérzékeny szegmens számára kínálja – a mobil szegmensben az AMD az olcsóbb, és némileg alacsonyabb teljesítményt nyújtó processzoraival leginkább ezt a piacot érdemes megcélozni. Ennek ellenére szó sincsen elmaradott laptopokról: a kétmagos CPU mellett nagy merevlemezről, megfelelő mennyiségű memóriáról, DVD-íróról is beszélhetünk, ha a kis gépek paramétereit nézzük.

Az S4767-es modell Turion 64 X2 TL-64 központi vezérlőegységgel rendelkezik, és az AMD M690G alaplapjára épül. Ez beépített Ati Radeon X1200-as grafikus vezérlő használatát jelenti, amivel, ha nem is csúcskategóriás szinten, de meglepően jól futtathatók a 3D-s alkalmazások. Egy 15,4 colos, widescreen monitort szolgál ki az integrált videokártya, amely 1280×800 pixeles natív felbontás megjelenítésére képes; a kávájába még egy webkamerát is „belehegesztett” a gyártó. Mit kap még a pénzéért a felhasználó? 250 GB-nyi merevlemezt, 2 GB-nyi DDR2 SDRAM-ot, 802.11b/g vezetékmentes hálózati csatlakozás lehetőségét, ujjlenyomat-olvasót. Mindezt a Windows Vista Ultimate operációs rendszerrel együtt 1300 dollárért, vagyis nagyjából negyedmillió forintért.

Az S4757-es modell AMD Turion 64 X2 TL-56 processzort és a fent már említett chipkészletű alaplapot tartalmazza, ugyanazzal az Ati Radeon videovezérlővel. Szinte minden más paraméterében megegyezik az előző változattal, két további dologtól eltekintve. Az egyik az operációs rendszer, ami Windows Vista Home Premium, a másik pedig az ára, ami 900 dollár (átszámolva 170 ezer forint).Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom