Connect with us

Hirdetés

technokrata

Eljött az 1 TB-os merevlemezek korszaka

Laptop

Eljött az 1 TB-os merevlemezek korszaka

A Seagate (is) bejelentette 1 terabyte-os kapacitású winchestereinek elérhetőségét.

Terabyte (egy R-rel!). Emberi ésszel fel sem fogható mennyiségű adatot jelöl ez a nyolc betű, mégis, napjainkban már a tenyerünkben is elfér. Ezt többek között az olyan vállalatok fejlesztésének köszönhetjük, mint a Seagate. A mágneses elven működő adatrögzítéssel foglalkozó cég nemrég jelentette be ugyanis, hogy a Barracuda 7200.11 és Barracuda ES.2 családjában sikerült megvalósítani az 1000 gigabyte-os (nem 1024!) kapacitást. Ezzel a két típussal így mind az otthoni, mind a vállalati felhasználók számára korábban elérhetetlen kapacitást kínál.

Természetesen mindkét eszköz 3,5 colos, vagyis standard desktop méretű. Az első lemezei percenként 7200 fordulatot tesznek meg – a négy, egyenként 250 GB-os kapacitású tányérról a gyártó állítása szerint akár 105 MB/s sebességgel is lehet olvasni az adatokat. A merőleges adatrögzítést (prependicular recording) alkalmazó Barracuda természetesen soros ATA (SATA) II csatolóval van ellátva, ami elméletben akár 3 GB/s-ot is elérhetővé tenne, ezt azonban a mechanikus alkatrészek miatt nem tudják kihasználni a mai merevlemezek.

Mindössze 8 wattot fogyaszt idle módban a 7200.11-es modell, ami azt jelenti, hogy egyrészt kevés energiát igényel, másrészt kevésbé kell hűteni. A magas fordulatszám ellenére nem is hangos a winchester: a Seagate beszámolója szerint mindössze 2,7 Bel értékkel bír, ami jóval az emberi hallás felfogóképessége alatt van. Átlagos elérési ideje 8,5 ms, cache-ének mérete 32 MB, és a vállalat 5 év garanciát ad termékére.

Az ES.2 változat fontos jellemzője, hogy tovább növelték az MTBF értékét, azaz a meghibásodás előtti időszakot (mean time before failure). Ez a változat megvásárolható SATA és SAS (soros csatolású SCSI) interfésszel. Mindkét modell rendelkezik a Powertrim technológiával, melyet a Seagate azért fejlesztet ki, hogy írás/olvasás közben a nem használt elektronikát kikapcsolhassa a merevlemez – ezzel is spórolva az energián. Ez a vállalat szerint 25 százalékos fogyasztáscsökkentést eredményezett.

Egyetlen szépséghibája van csupán a készülékeknek: mivel piacvezető kapacitással bírnak, ezért nem a legjobb érték/ár aránnyal rendelkeznek. Az 1 TB-os Barracuda 7200.11 induló ára 400 dollár, vagyis körülbelül 75 ezer forint.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés