Connect with us

technokrata

Megkárosítja a vásárlókat az Ati, Nvidia?

Laptop

Megkárosítja a vásárlókat az Ati, Nvidia?

Kartellvád a két legnagyobb videoprocesszor-gyártó vállalat ellen.

Az év elején már pedzegették az Nvidia által fejlesztett GPU-ra alapuló videokártyákat vásárlók, hogy be fogják perelni a céget – igaz, akkor még az váltotta ki a felháborodást, hogy a vállalat a gyenge minőségű driverek ellenére Windows Vista képesként árulta termékeit. Most azonban egészen más okból indult jogi lépés az Nvidiával szemben. 51 felhasználó azért kezdeményezett pert, mert szerintük a különálló grafikus megoldások vezető gyártója kartellezett az Atival, az árak (mesterségesen) magasan tartása végett.

A történet még tavaly kezdődött: 2006 késő novemberének egyik napján mindkét vállalatot hivatalosan megkeresték az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumának Antitröszt Osztályától. Az idézés szerint a minisztérium arra akart választ kapni, hogy trösztellenes törvényeket sért-e a két vállalat grafikus processzorokkal és kártyákkal kapcsolatos tevékenysége. Akkor nem jutott vádemelésig az ügy, de a minisztérium vizsgálatával párhuzamosan más szervezetek és magánszemélyek is eljárást indítottak a két vállalattal szemben.

Utoljára az az 51 amerikai polgár döntött úgy, hogy jogi lépéseket tesz, akik május 14-én kezdtek akcióba. Szerintük a piac két nagy szereplője nem csak hogy rögzítette az árakat, de a piacot is megosztották egymás között, illetve más, az Egyesült Államok antitröszt ellenes törvényeivel szembemenő megállapodást is kötöttek. Ezzel már több mint 50-re emelkedett a chipfejlesztő és -gyártó cégekkel szembeni antitröszt eljárások száma.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák