Connect with us

technokrata

Késnek az újgenerációs videokártyák

Laptop

Késnek az újgenerációs videokártyák

Csúszik a PCI Express 2.0 bevezetése.

Az eredeti tervekhez képest később kerülhetnek a boltokba az első PCI Express 2.0-s videovezérlők, derült ki nemrég. A szabványt támogató eszközök csak az év utolsó negyedében debütálhatnak; vagyis akkor, amikor az Intel szerver/munkaállomás processzorai közül a 45 nanométeres gyártási eljárással készülők is színre lépnek. Ennek ellenére a chipgyártó vállalat már rendelkezik mintapéldányokkal, amelyeket egy, a múlt héten, a San Jose-ban tartott fejlesztői konferencián be is mutatott.

A PCI SIG által tartott rendezvényen nem csak az Intel, hanem más cégek is bemutatták a PCI Express 2.0-nak már eleget tevő hardvereiket. Az egyik legérdekesebb demonstráció mégis a processzorgyártó nevéhez kötődött: az Nvidia grafikus chipjeit egy olyan munkaállomásban tárta a közönség elé, mely kétprocesszoros kialakítással bírt. A Stoakley platform két PCI Express 2.0 slotot támogat (illetve akár 128 GB-nyi FB-DIMM memóriát képes befogadni).

Miben más a második generáció az előzőhöz képest? Nos, míg az 2,5 GHz-es órajelet és 2,5 GT/s-os sebességet támogatott, az újabb változat már az 5 GT/s-ot (5 GHz) is támogatja. A hardveres sebességnövelés mellett több változtatást eszközöltek a protokollokban és az architektúra szoftverrétegeiben – a PCI Express 2.0 voltaképp már három éve áll tervezés/fejlesztés alatt. Ezeket az előnyöket az AMD/Ati és az Nvidia is alkalmazni fogja, bár még nem jelentették be hivatalosan, hogy mikor adják ki a fenti standardra alapuló grafikus megoldásaikat.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek