Connect with us

technokrata

Hiperpontos lézeregér a Microsoftól – kipróbáltuk

Laptop

Hiperpontos lézeregér a Microsoftól – kipróbáltuk

Kéz alatt a futurisztikus Microsoft Wireless Laser Mouse 8000.

A LED-alapú és a lézerfényt használó egerek között egy jelentős különbség van: az utóbbi érzékelője sokkal nagyobb felbontású, vagyis az egészen finom kézmodulatokat is precízen tudja követni. Ugyanakkor drágábbak is az ilyen készülékek, nem meglepő tehát, hogy eddig igazán széles körben még nem tudtak elterjedni – a játékok, képszerkesztési feladatok miatt nagy pontosságra vágyók számára azonban a legjobb alternatívát jelentik. Ebbe a családba tartozik a Microsoft nemrég bemutatott egere is, amely számos extrával igyekszik a felhasználók szívébe lopni magát.

Két nagyon fontos tulajdonsággal bír a Microsoft Wireless Laser Mouse 8000. Az egyik a már fent említett lézeres mozgásérzékelő, amely alapállapotban 1000 DPI-s felbontásra képes. A pontosság azonban szoftveresen állítható – a kisebb precizitás megnöveli az akkumulátor üzemidejét. Merthogy a készülék vezetékmentes kialakítású, tehát akkumulátorról kapja a működéséhez szükséges elektromosságot. Ezt a Sanyo 2100 mAh-s, AA méretű (ceruza), nikkel-metálhibrid tápja biztosíthatja, de természetesen bármelyik, a működési paramétereknek megfelelő akkuval is tökéletesen működik (a teszt során egy Energizer típusú energiaforrást használtunk). A fentiekből következően „farok” nélkül csatlakozik a PC-hez a kis mutatóeszköz, erre a 2,4 GHz-es frekvencián üzemelő Bluetooth szabványt használja. A kapcsolódáshoz szükséges USB-s adapter szintén a csomag része; a szinkronizáló gomb ugyanúgy megtalálható rajta, mint a Wireless Laser Mouse 8000-esen.

Ejtsünk néhány szót a kialakításáról. Ergonomikus, vagyis tökéletesen illik a tenyérbe, annak ellenére, hogy „uniszex”, vagyis a jobb- és balkezesek egyaránt használhatják. Az ezüst-szürke bevonat nem hivalkodó, viszont a kerek és szögletes formák vegyítése – különösen a tenyér alá kerülő felület, amelynek középső „éle” mintha az egér gerince lenne – futurisztikus külsőt kölcsönöz a készüléknek. Olyan érzésünk volt a dobozból való kicsomagolás után, mintha a Robotzsaru vagy az Én a robot című film egyik kellékét tartanánk az asztalon.

Összesen öt, konfigurálható gombbal rendelkezik, ezek közül kettő a már megszokott helyen található. Egy-egy a jobb és bal szélen, a hüvelykujj és a gyűrűsujj alá simul, míg az ötödik gomb maga a keménygumiból készített görgő. Ez utóbbi nem csak görgetésre (az olcsóbb modelleknél megszokott „kattogó” működés itt teljesen hiányzik) alkalmas, hanem jobb és bal irányú döntésre, navigálásra is.

Amennyiben hanyatt fordítjuk az egeret, az általános ismertetőket tartalmazó feliratok (sorozatszám, gyártási hely, idő, támogatott szabványok stb.) mellett hat elem érdemel figyelmet. A négy, csúszást segítő tappancs teflonból készült: az űrhajózásból a hétköznapi életbe „átszivárgott” anyag a pozícionálás pontosságát hivatott fokozni. Ide került az egér Bluetooth-szinkronizáló gombja, a ki/bekapcsoló gomb, valamint itt „lát ki” az emberi számára nem érzékelhető hullámhosszon működő lézer is a készülékházból. Az alsó felület oldalára jutott az akkumulátortartó nyitófedele, végül egészen az aljára a töltőcsatlakozó.

Apropó, töltés: a Microsoft nem bízta külső adapterre az akkumulátorok energiával való ellátását. Saját dokkolóval rendelkezik, melyet természetesen be kell dugni egy konnektorba. Ezt követően az egeret bármikor ráhelyezhetjük a vékony lapra, azonnal tölteni kezdi a benne rejlő kis energiaforrást – ezt a görgő feletti és az egér tenyér alá simuló panelének találkozásához elrejtett zöld LED pulzáló világítása jelzi. Nagyon fontos, hogy amennyiben nem újratölthető elem van a Wireless Laser Mouse 8000-esben, akkor ne próbáljuk meg annak ilyen módon megnövelni az üzemidejét!Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek