Connect with us

Hirdetés

technokrata

A legnagyobb kis merevlemez

Laptop

A legnagyobb kis merevlemez

Negyed terabyte egyetlen mobil winchesterben.

Tavaly döntött úgy a Western Digital, hogy alkalmazza a merőleges adatrögzítés (prependicular recording) technológiáját. A bitek „felállítása” lehetővé teszi az egységnyi információ jóval kisebb helyen való tárolását, vagyis a nemrég bevezetésre került eljárással jelentős mértékben növelni lehet a kapacitást. Ezt aknázza most ki még jobban a vállalat: nemrég bejelentette a 250 GB-os tárterületet kínáló Scorpio winchesterét.

A 2,5 colos méretű, vagyis hordozható számítógépekbe szánt, SATA csatolófelülettel rendelkező merevlemez már nem az első a sorban – tavaly egy 160 GB-os modellt dobott piacra a Western Digital. A most megjelent készülék 8 MB-nyi cache-sel rendelkezik, ami az asztali változatoknál megszokott 16 MB-os puffer fele (és akkor még nem is említettük a 128/256 MB-os gyorsítótárral bíró hibrid merevlemezeket), vagyis soknak semmiképp sem mondható. 12 milliszekundumos hozzáférési idővel rendelkezik, amit 5400 fordulat per perces sebességű lemezeinek (is) köszönhet.

Felvértezték az úgynevezett WhisperDrive technológiával, amely a Western Digital által kifejlesztett zajcsökkentő funkció. A ShockGuard és a SecurePark rendszerek a mechanikai hatásokkal szemben igyekeznek védeni az adatokat; az úgynevezett IntelliSeek rendszer pedig optimalizálja íráskor és olvasáskor a fejmozgatást, ezzel két legyet is üt egy csapásra. Egyrészt csökkenti a készülékben keletkező zajt, másrészt lecsökkenti a fogyasztást is. Mindezt 200 dollárért, vagyis durván 36 ezer forintért kínálja a vállalat.

Az új, nagyméretű, merőleges adatrögzítést alkalmazó desktop winchesterekről nemrég jelent meg összefoglaló elemzés.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés