Connect with us

Hirdetés

technokrata

Linus Torvalds „beszólt” a Microsoftnak

Laptop

Linus Torvalds „beszólt” a Microsoftnak

A Windows is szabadalomsértő?

A hónap közepén pattant ki a lassan az egész szoftveripart állásfoglalásra kényszerítő esemény: egy interjúban Brad Smith, a Microsoft egyik sztárügyvédje az open source közösséget burkoltan támadó nyilatkozatott tett. Eszerint a Linux kernel a cég 42 szabadalmát sérti meg. Pár nappal később a Microsoft szellemi tulajdonért és licencelésért felelős részlegének egyik vezetője, Horacio Gutierrez a következőket mondta: „Nem teszünk jogi lépéseket. Ha akartuk volna, már évekkel korábban megtehettük volna.”

Ehelyett Redmond kiállt a disztribútorokkal való megállapodások (mint amit tavaly a Novellel kötött) számának növelése mellett. A Free Software Foundation azonban júliusban tervezi a General Public License harmadik kiadását ismertetni a nyilvánossággal; ez elhozná a disztribútorok számára a quid pro quo (valamit valamiért) megállapodások tilalmát. Ha életbe lép a GPL 3, akkor a fejlesztők nem köthetnek a Novell-Microsoft egyezségekhez hasonló szerződést, aminek természetesen ez utóbbi vállalat nem örül. A nemrég kiadott vállalati nyilatkozat szerint Redmond ezt a nyílt és zárt forrású világ közé felépített híd lebontására irányuló kísérletnek tekinti. Mindazonáltal Gutierrez közölte, hogy ha ez be is következik, akkor sem fogják perrel fenyegetni sem a fejlesztőket, sem a felhasználókat; ehelyett inkább alternatív módszereket keresnek szoftverszabadalmaik feletti jogaik érvényesítésére.

Az ügyben pár napja Linus Torvalds, a Linux létrehozója, és a nyílt forrású fejlesztőközösség egyik meghatározó alakja is nyilatkozott. A skandináv származású férfi szerint – aki az InformationWeel számára adott interjút – sokkal inkább a Microsoft sért védett szabadalmakat, mintsem a Linux. Torvalds úgy vélekedett, hogy ha a pingvines operációs rendszerhez hasonlóan kritikus szemmel átvizsgálásra kerülne a Windows forráskódja, akkor a Microsoft más vállalatok bejegyzett szabadalmainak megsértésével találná magát szembe. Torvalds megjegyezte, hogy amennyiben Redmondnak van valami a tarsolyában, akkor terítse ki a lapjait, hogy a linuxosok bebizonyíthassák, hamisak-e a vádak, vagy inkább ne fenyegetőzzön.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés