Connect with us

technokrata

Mobil fronton támad az AMD

Laptop

Mobil fronton támad az AMD

Saját Centrino-val jelentkezik a chipgyártó.

A kaliforniai vállalat nemrég bejelentette legújabb, energiahatékonyság szempontjából minden elődjénél jobb paraméterekkel bíró lapkáit, melyek Griffin kódnévre hallgatnak. Eköré egy komplett platformot is kínál az AMD (az Intel Centrino megoldásához hasonlóan), ezt Puma névre keresztelte el. A Griffin processzorok az idei év végén kerülnek tömegtermelési fázisba, a Puma-alapú noteszgépek pedig elég komótosan, csak körülbelül egy év múlva, 2008 közepén jelennek meg a piacon.

Első processzora lesz az AMD-nek a Griffin, amelyet kifejezetten a noteszgépekhez fejlesztett a vállalat – ennek pedig igencsak itt volt már az ideje. Az Intel 2003 óta „gyúrt rá” komolyabban a hordozható számítógépek szegmensére (ekkor jelent meg Centrino platformja), tehát az Advanced Micro Devices mintegy 4 éves lemaradásban van. Igaz, hogy már nagyon régóta kínál mobilprocesszorokat a chipgyártó, ám ezek mindig az asztali változatok energiahatékonyabb modelljei voltak; külön, a desktop vonulattal vetekedő fejlesztési erőforrásokat nem kaptak.

A fentiekből következően a Griffin számos egyedi, eddig még nem látott tulajdonsággal rendelkezik. Például a két utasításfeldolgozó mag és az integrált memóriavezérlő külön tápellátást kap, így megoldható, hogy ez utóbbi (ami a korábbiakhoz képest amúgy is alacsonyabb feszültségen üzemel) akkor is pihenő állapotra kapcsoljon, ha a két mag gőzerővel dolgozik (csak éppen nem fordulnak a memóriához). Sőt, ez utóbbiak közül is készenléti állapotba kapcsolható az egyik, ha a pillanatnyi számítási igény csak egyetlen mag működését követeli meg.

Alacsony frekvencia és csíkszélesség, kikapcsolható GPU
Ha órajelként 300 MHz-et említünk, akkor az emberek többségének vagy a 10 évvel ezelőtti processzorok, vagy a PDA-k CPU-i jutnak eszébe. Pedig már a Griffin frekvenciája is képes ilyen alacsony tartományokba süllyedni, köszönhetően speciálisan nagy hatékonyságú energiakímélő üzemmódjának. Az egyes magok akár külön-külön is eljuthatnak ebbe az állapotba, vagyis képesek órajelüket normál szintjük nyolcadára csökkenteni. A Hypertransport 3 kapcsolatok, amik a magok közötti összeköttetést biztosítják, pedig akár teljesen ki is kapcsolhatnak, amennyiben nincsen rájuk szükség.

65 nanométeres gyártási eljárással készülnek majd a processzorok, melyek magjai egyenként 1 MB-nyi másodszintű gyorsítótár felett rendelkeznek. A kis csíkszélesség is hozzájárul az alacsonyabb fogyasztás eléréséhez, és ezt segíti a köré épülő Puma platform is. Ez utóbbi rendelkezik a PowerXpress nevű funkcióval, amely egyszerűen kikapcsolja a különálló grafikus processzort a notebookban, amikor a készüléket akkumulátorról üzemelteti tulajdonosa. Persze ez nem jelenti azt, hogy a hálózati csatlakozásig nem használható grafikus felület a noteszgépen: a hosszabb üzemidő biztosítása végett ilyenkor az alacsonyabb fogyasztást jelentő chipkészlet grafikus képességeire támaszkodik a rendszer.

És hogy ez után milyen lépést tartogat az AMD? Nos, a Griffin piacra lépése után egy évvel, 2009-ben jelenik meg a Fusion – a processzor, mely már integráltan tartalmaz magában egy csak a grafikai feladatok ellátásáért felelős magot. Erről bővebben itt.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle