Connect with us

technokrata

Még mindig lassú a Vista – titkos összeesküvés a háttérben?

Laptop

Még mindig lassú a Vista – titkos összeesküvés a háttérben?

Az alapvető műveletek lajhárságára a Microsoft nem tud mit mondani – vagy csak nem akar?

Még március végén írtunk arról a jelenségről, mely most már nem hivatalos elnevezést (Long Goodbye) is kapott. Arról van szó, hogy a Windows Vista alatt az állományok másolásánál, mozgatásánál vagy törlésénél extra hosszú várakozási idő jelentkezik, összehasonlítva például a Windows XP-vel. Pár hónapja azt írtuk, hogy Redmond már kiadott javítást ez ügyben, de időközben kiderült, hogy a végleges fix még várat magára.

A hivatalos indoklás szerint azért tart sokáig a hiba javítása – annak ellenére, hogy a Microsoft állítása szerint komolyan dolgoznak rajta -, mert a frissítés létrehozása és tesztelése sok időt vesz igénybe. Nem akar ugyanis minőségi hibát elkövetni Redmond, vagyis új problémákat generálni egy régebbi eltüntetésével. Az összeesküvés-elméletet gyártóknak viszont ez a több mint fél éves időszak azonban bőven elegendő idő volt arra, hogy előálljanak egy teóriával. Eszerint a másolási lassúság nem hiba, hanem funkció (not bug, it’s a feature), mégpedig a digitális jogkezelés implementálása miatt tapasztalható a rendszerben. Ismeretes, a Vista minden microsoftos operációs rendszernél jobban szolgálja ki a hollywoodi jogtulajdonosok érdekeit.

Akár igaz, akár nem, a Microsoft Technet fórumán minden idők egyik leghosszabb topikját sikerült megalkotni a Long Goodbye jelenség köré. Itt olvasható többek között az is, hogy az egyik felhasználónak az új OS alatt 25 percig tartott 25 GB-nyi file letörlése, miközben a Vistán futtatott Virtual Machine-ben létrehozott Windows XP alól ugyanez a művelet mindössze 8 másodpercet igényelt.

Sajnos, egyelőre több információval nem tudunk szolgálni, de amint változás lesz e téren, azonnal beszámolunk róla. Addig érdemes lehet a Technet fórumot böngészni.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin