Connect with us

technokrata

Csak nem akar kihalni az AGP

Laptop

Csak nem akar kihalni az AGP

DirectX 10-es megoldások, nem csak PCI-Express alatt.

Habár sokat késett, mégis első lehet valamiben az AMD-Ati Radeon HD 2×00 sorozat: DirectX 10-es grafikai képességekkel ruházhatja fel az AGP slottal bíró PC-ket. Ugyan a fejlesztővállalat nem kínál hivatalosan ilyen megoldásokat, de partnerei (Sapphire, GeCube, HIS) már bejelentették, hogy sort kerítenek erre. És a megjelenés már nem is lehet messze: elemzők szerint az új, AGP-s Radeonok debütálása már a Computex Taipei 2007-en megtörténhet, ez a rendezvény pedig június 5-én kezdődik.

Mivel nem natív AGP-s kártyákról van szó, ezért a szabvány támogatását a RIALT hídchip révén érik el a gyártók. Ez ugyan drágábbá teszi a PCI-Express kártyákkal szemben, de nem annyira, mint amennyibe egy alaplapcsere plusz egy PCI-Express-es videokártya kerülne. Vagyis aki nem akarja szétszerelni a gépét pusztán egy grafikus vezérlő leváltása végett, annak a 10-20 százalékos ártöbblet ellenére is megérheti ilyen kártyába ruházni.

Az új Radeonok közül az RV630-as alapokra épülő 2600 Pro és 2600 XT változatok válthatják ki a legnagyobb érdeklődést: a 128 bites memóriavezérlővel bíró hardvereszközök ugyanis az Nvidia 7600 GT AGP-s változatát teszik azonnal elavulttá – annál jobb teljesítményt kínálnak, vele összemérhető áron. A két modell közül az utóbbi pedig még jobban tuningolható lesz PCI-Express változatához képest, mivel az AGP-s kiadás 6 tűs PCIe tápcsatlakoztatást is igényel (ezzel pedig a PCI-Express modell nem rendelkezik).

Természetesen egy legalább 4x-es sebességre képes AGP slot szükséges a DirectX 10-es Radeon HD videokártyákhoz.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák