Connect with us

Hirdetés

technokrata

Befellegzett a régi CD/DVD meghajtóknak

Laptop

Befellegzett a régi CD/DVD meghajtóknak

Még 2007-ben megszűnik a gyártás.

A soros ATA interfész hamar népszerűvé vált megjelenését követően a számítógéptulajdonosok körében: könnyebben szerelhető, kevésbé akadályozza a házon belül a légmozgást, ráadásul az „alá tartozó” szabvány akár 150 MB/s-os adatátviteli sebességet (SATA-2 esetén 300 MB/s-ot) is kínál. Ezt a tempót azonban a winchesterek még mindig nem tudják megközelíteni, mechanikus kialakításuknak köszönhetően; hát még az optikai meghajtók. Ez utóbbiaknál meg is maradt a PATA csatolófelület.

De már nem sokáig. Elemzők szerint 2007-ben átbillen a mérleg, és egyre kevesebb számítógépforgalmazó rendel olyan konfigurációkat, amelyekben még ATAPI-s ODD van. Ezt a tajvani gyártótól származó információk támasztják alá: a távol-keleti szigetország hardverkészítő cégei egyöntetűen állítják, hogy egyre több kérést kapnak SATA-s CD- és DVD-meghajtóra. A változást jól érzékelteti, hogy az eddig túlsúlyban levő ATAPI-s optikai meghajtók részaránya az eladásokban 50 százalék alá csökken, míg a SATA-s változatok részesedése ugyanilyen mértékben emelkedik.

A soros ATA sem technológiailag, sem költség szempontjából nem mutat komolyabb különbséget az ATAPI-hoz képest. Távozását elősegíti, hogy az Intel is letette a voksát a SATA csatolós optikai meghajtók mellett: a nemrégiben megjelent chipkészletek egyike sem támogatja már natívan. Az alaplapgyártóknak maguknak kell kiegészítő chip révén biztosítaniuk a PATA csatlakozást, amennyiben úgy érzik, hogy erre szükség van.

Érdekes ugyanakkor, hogy a PC-iket maguk összeszerelők jelentette piacon a váltás még várat magára. A Pioneer, a Sony, a BenQ, az LG és a Plextor is kínál SATA-s ODD-ket, ám ezek kiskereskedelmi ára 20-30 százalékkal magasabb, mint az azonos tudású, de ATAPI-s meghajtóké.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés