Connect with us

technokrata

Microsoft: Nem pereljük a linuxosokat!

Laptop

Microsoft: Nem pereljük a linuxosokat!

Redmond a jogi lépések helyett más taktikát választ.

Tegnap írtuk, hogy egy nemrég megjelent interjúban Brad Smith, a Microsoft egyik sztárügyvédje az open source közösséget burkoltan támadó nyilatkozatott tett. Eszerint a Linux kernel a cég 42 szabadalmát sérti meg, további 65, szintén redmondi jogokat sértő fejlesztés pedig a felhasználói felülettel illetve más látványelemekkel kapcsolatos. Az Openoffice.org irodai programcsomag – a Microsoft állítása szerint – 45 szabadalmat sért meg, és további 83 szabadalmának jogát látja csorbulni Gates cége más, szintén nyíltforrású vagy ingyenes programban.

Beszámolónk szerint pár napja még nem volt teljesen tiszta, hogy a Microsoft milyen módszerrel próbál meg érvényt szerezni szoftverszabadalmai tiszteletben tartásának. Előkerült a pereskedés lehetősége is, ám ezt a Microsoft nemrég hivatalosan cáfolta. A szellemi tulajdonért és licencelésért felelős részleg egyik vezetője, Horacio Gutierrez egy interjúban a következőt mondta: „Nem teszünk jogi lépéseket. Ha akartuk volna, már évekkel korábban megtehettük volna.”

Ehelyett Redmond kiállt a disztribútorokkal való megállapodások számának növelése mellett. Tavaly az első ilyen egyezségtől volt hangos a sajtó, amikor a Microsoft és a Novell úgy állt fel a tárgyalóasztaltól, hogy mindkét vállalat sikerként könyvelhette el a megállapodást. Hasonló lépéseket tett már más, szintén nyíltforrású fejlesztésekkel foglalkozó cég irányába is, csak ezek nem kaptak akkora visszhangot, mint 2006 őszén. Ami miatt mégis újra a zárt és a nyílt fejlesztésekre irányult a figyelem, az a Free Software Foundation nemrég bejelentett licencváltoztatásával kapcsolatos.

Az FSF ugyanis júliusban tervezi a General Public License harmadik kiadását nyilvánosságra hozni; ez elhozná a disztribútorok számára a quid pro quo (valamit valamiért) megállapodások tilalmát. Ha életbe lép a GPL 3, akkor a fejlesztők nem köthetnek a Novell-Microsoft egyezségekhez hasonló szerződést, aminek természetesen ez utóbbi vállalat nem örül. A nemrég kiadott vállalati nyilatkozat szerint Redmond ezt a nyílt és zárt forrású világ közé felépített híd lebontására irányuló kísérletnek tekinti. Mindazonáltal Gutierrez közölte, hogy ha ez be is következik, akkor sem fogják perrel fenyegetni sem a fejlesztőket, sem a felhasználókat; ehelyett inkább alternatív módszereket keresnek szoftverszabadalmaik feletti jogaik érvényesítésére.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek