Connect with us

technokrata

Kukkantsunk bele a legolcsóbb laptopba!

Laptop

Kukkantsunk bele a legolcsóbb laptopba!

Rövid körkép, hogyan áll a 100 dolláros laptop.

A XO laptop (vagy ismertebb nevén: 100 dolláros laptop) technikai paraméterei folyamatosan változtak a projekt előrehaladtával. Egyre modernebbé vált, és bár sokan kifogásolják az alacsony tudást, nemrég még Windows futtatására is felkészítették a kis készüléket. És noha számos kép megjelent már az Interneten, amin megvizsgálhattuk a külsejét, a készülékház alá még nem tekinthettünk be. Egészen mostanáig.

Időközben kiderült, hogy az OLPC (One Laptop Per Child) kezdeményezés korántsem elégedett a projekt jelenlegi állásával. A XO laptopok 6,5-9 wattot fogyasztanak működés közben, ami 2,5-3,5 óra üzemidőt jelent. Nicholas Negroponte, az OLPC nonprofit szervezet létrehozója azonban azt szeretné elérni, ha a készülék mindösszesen 2 wattos fogyasztással bírna; így megközelíthető lenne az eredetileg kitűzött 10 órás üzemidő. Ehhez azonban még további fejlesztésekre van szükség; és nem csak ez az egy teendője van a projekt mögött álló csapatnak.

Aggodalomra ad okot például, hogy a sokat említett kurbli, aminek segítségével kézi erővel is feltölthető lenne az akkumulátor, egyelőre még a prototípus státuszt sem érte el. Ugyancsak kérdéses, hogy a komoly és gyakran nomád körülmények közötti használatot mennyire fogja kibírni a törékenynek bizonyult kijelző; de a szoftverlyukak befoltozására és a hiányzó alkalmazások létrehozására is időt, pénzt, energiát kell fordítaniuk a projekt mögött állóknak. Negroponte azonban bizakodó, szerinte egy éven belül kikerülhet az első néhány millió a fejlődő országok gyerekeihez.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle