Connect with us

Hirdetés

technokrata

Végső tesztelési fázisban a 45 nanométeres processzorok

Laptop

Végső tesztelési fázisban a 45 nanométeres processzorok

Izgalmas év végére számíthatunk CPU-fronton.

Ugyan csak a tavalyi év végével kezdődött meg igazán a kétmagos processzorok terjedésének felfutása, az idei ősz/tél már a négymagos lapkák bűvöletében telhet. A két nagy processzorgyártó vállalat mindent meg is tesz azért, hogy karácsonyra komoly (és ha az AMD számára rosszul alakul, akkor talán mindent eldöntő) offenzívába kezdhessen a vásárlók kegyeiért. Az Intel közölte, hogy Penryn kódnévre hallgató processzora, és ennek asztali PC-kbe szánt, Wolfdale-magos változata gyakorlatilag végső tesztelési fázisba jutott, ami azt jelenti, hogy a következő hónapban megküldik a legtöbb rendszerépítőnek az első CPU-kat tesztelésre.

Riválisa miatt kell sietnie az Intelnek; az új központi vezérlőegységek megjelenésének időzítése kritikus fontosságú. Az AMD ugyanis már bejelentette, hogy négymagos Agena és kétmagos Kuma processzorai hamarosan tömegtermelésben kezdenek sokasodni – a szerverekbe szánt Barcelona pedig az év közepén már meg is jelenhet a piacon. Ez azt feltételezi, hogy a harmadik negyedév vége felé a másik két, csillagokról elnevezett lapka is megvásárolhatóvá válik.

Az Intel eredeti tervei szerint az új Core 2 processzorok csak a jövő év elején érkeznek; ezzel azonban időt hagyna a vállalat az AMD fejlesztésének. Ezt megelőzendő, rá kell kapcsolnia, hogy már a harmadik negyedév elején megkezdődhessen a processzorok előzetes gyártása. Jelenleg már csak a finomhangolások vannak hátra, – a TG Daily értesülései szerint – a teljesen összeszerelt, kereskedelmi forgalomban megvehető kialakítással rendelkező, LGA 775-ös tokozású példányok némelyike már kering a vállalaton belül. Mindazonáltal előfordulhatnak még problémák, hiszen most kezdődik meg a 45 nanométeres gyártási eljárásra való átállás.

Izgalmas ősz elé nézünk tehát, ahogy a két nagy rivális újra egymásnak feszülve próbál meg piaci pozíciókat szerezni.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés