Connect with us

technokrata

Miért csúszott fél évet az új Ati Radeon videokártya?

Laptop

Miért csúszott fél évet az új Ati Radeon videokártya?

Az AMD-Ati alelnök válaszolt a kérdésekre.

Tegnap végre hivatalosan is bejelentették az AMD-Ati DirectX 10-es videokártyáinak piacra kerülését. A régóta várt eseményen lehullt a lepel az új grafikus vezérlőkről, melyek részletes ismertetésétől most eltekintenénk (akit érdekel, vagy aki korábbról lemaradt, ide kattintson). Helyette inkább azokat az okokat vizsgáljuk, amik előidézték a jelenlegi helyzetet – legfőképp a tetemes, több mint fél éves késlekedés okaira világított rá Rick Bergman, az AMD-Ati PC üzletággal foglalkozó senior alelnöke.

A TG Daily még a múlt hónapban, Tuniszban tartott demonstráció kapcsán találkozott Bergmannal, és tette fel a kérdéseit, melyek egyikében azt firtatta: mi az oka annak, hogy ennyit kellett várni a DirectX 10-es GPU-k megjelenésére. Az alelnök több tényezőre vezette vissza a csúszást. Elsőként a tervezési problémákat említette, melyeket rekordtempóval kellett megoldaniuk; másodsorban pedig azon kellett dolgozniuk, hogy a rivális Nvidia termékéhez képest vonzó árkategóriába sorolják be a videokártyákat. Korábban például GDDR4 memóriát kapott volna a jelenleg legnagyobb Radeon HD 2900 XT változat, ám ez jelentősen megnövelte volna a költségeket – ilyen, és ehhez fogható apróságokon kellett változtatni a május közepi megjelenésig. Ennek köszönhetően sikerült 1 dollárral 400 alatt maradni az Ati vonulatban jelenleg csúcskategóriát képviselő grafikus vezérlő esetén (az Nvidia zászlóshajója, a Geforce 8800 GTX ennél egyelőre jelentősen többe kerül).

Fontos megemlíteni, hogy az R600-as chip elképesztően bonyolult, összetett rendszer (körülbelül 700 millió tranzisztorból áll). Ezt ráadásul az Ati számára új, 80 nanométeres gyártási eljárással készítik, és a további méretcsökkentés (vagyis a 65 nanométeres csíkszélesség) is tervbe van véve – ezek a változtatások mind nehezítették az architektúra áttervezését.

Szóba került egy másik érdekes téma is a rendezvényen: az integrált és a diszkrét (különálló) grafikus vezérlők egyre éleződő harca. Nemrég írtunk az AMD Fusion processzorára vonatkozó terveiről, melyben a chipfejlesztő vállalat a grafikus processzort a központi vezérlőegységbe integrálja. Ha megvalósulnak a fejlesztések, akkor ez 5 év múlva már komoly problémát jelenthet a GPU-k újabb és újabb generációinak létrehozásáért felelős vállalatoknak. Bergman másképp látta a helyzetet, szerinte a Fusion már akár 16 grafikus maggal is rendelkezhet, aminek a fejlesztésében az Ati mérnökeinek tevékeny közreműködésére van szükség. Ez olyan előny lehet, amivel az Intel (ezirányú tervei ellenére) jelenleg nem rendelkezik.

Arra a kérdésre is válaszolt az alelnök, hogy milyen előnye származik az Atinak az AMD-vel való fúzióból. Bergman úgy vélte, hogy az AMD marketingjében rejlő erő, az értékesítési csatornák jobb kihasználása eddig elérhetetlen lehetőségeket nyitott meg számukra. Példának azt hozta fel, hogy az egyesülést megelőzően elképzelhetetlen lett volna az, hogy a HP vagy a Dell vezérigazgatójával találkozzanak – az Advanced Micro Devices kapcsolatai révén azonban megnyíltak az ajtók a kanadai cég előtt.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin