Connect with us

Hirdetés

technokrata

Kipróbáltuk: Fujitsu Siemens Lifebook P7230

Laptop

Kipróbáltuk: Fujitsu Siemens Lifebook P7230

Könnyű, kicsi, mégis komplett számítógép – nálunk járt a Fujitsu Siemens ultramobil noteszgépe.

Nemrég alkalmunk nyílt kipróbálni a Fujitsu Siemens Lifebook P7230-as notebookját, mely a legkisebb, hordozhatóságot maximális mértékben szem előtt tartó kategóriába tartozik. Ennek ismeretében is meglepően könnyű: egy és negyed kilogrammos tömegű készüléket foghattunk a kezünkbe a látványos külsőségektől mentes, barna kartondoboz kinyitása után. A kis notebook szélesképernyős kialakítású; valószínűleg ennek köszönhető, hogy a rákerült – amúgy angol kiosztású – billentyűzet a kis (10,6 colos) kijelző ellenére még használható méretű maradt.

A dobozban a noteszgépen kívül rengeteg lemezt (meghajtóprogramok, adat-visszaállító DVD, WinDVD5, Nero 6, Windows XP Professional nyelvi változatai stb.) találunk, illetve a Lifebook a tápkábelét és adapterét. És nem szabad megfeledkezni az egyik legfontosabb elemről, a notebook dokkolójáról sem. Ennek segítségével már szinte asztali számítógéppé változtathatjuk a készüléket (a kis kijelzőtől eltekintve), hiszen ebbe helyezve olyan funkcionalitással bővül, amit hordozható formában, pontosan a mobilitás miatt már nem lehetett megvalósítani. Több USB port, D-Sub bement, S-video kimenet, hang kimenet, Ethernet csatoló – csak néhány a dokkoló csatlakozói közül.

És akkor jöjjön maga a notebook! A Lifebook P7230 szürke-fekete borítást kapott; a Fujitsu Siemens által viszonylag gyakran használt zongoralakk ezúttal elmaradt. Ugyan első pár alkalommal ez az exkluzivitás érzésének hiányát okozhatja, cserébe viszont kevésbé látszik meg rajta a koszolódás (főleg a zsíros szennyeződések, mint amilyet az emberi ujjak hagynak maguk után), vagyis könnyebben tisztán tartható. Szokatlan, de praktikus kialakítást kapott az LCD-t tartalmazó panel: lehajtását követően is látszanak a billentyűzet síkjába, az alsó panel tetejébe szerelt LED-ek. Így például akkor is figyelemmel követhető az akkumulátor töltésének folyamata, ha éppen össze van csukva a notebook.

Ugyanitt található két, az egyszerű használatot segítő gomb is: a nagy E betűt tartalmazóval az energiakímélő üzemmódok között lehet váltani, míg az R gomb az Altiris Local Recovery Pro előhívását segíti. Ezzel lehet a rendszer eredeti állapotát visszaállítani, ha valami végzetes dolgot követett volna el a felhasználó – például kritikus fontosságú rendszerállományokat törölt le vagy vírussal fertőzte össze a számítógépet. Végül ugyanezen a panelen, a bal felső részen található a wireless LAN csúszka kapcsolója – egy mozdulat, és máris befejezi az akkumulátorzabáló működést a vezetékmentes modul, ha éppen nincsen rá szükség.

Bőven ellátták csatlakozókkal a Lifebook P7230-ast: jobboldalt kapott helyet a tápkábel bemenete, és egy USB port; illetve ide nyílik a beépített optikai meghajtó tálcája is. Ez utóbbi ebben a kategóriában nagy szó, hiszen az ultramobil notebookokból többnyire ki szokták spórolni a CD/DVD drive-ot, hogy olcsóbbá és könnyebbé tegyék ezeket a modelleket. Visszatérve a csatlakozókra: hátulra került a LAN port, illetve baloldalra a lopásgátló Kensignton Lock csatlakozója, a mikrofon be- és a fülhallgató kimenete, még egy USB és egy IEEE 1394-es port. Szemből használható a PCMCIA bővítőhely kioldógombja (a slot balról képes fogadni a bővítőkártyákat), illetve szintén szemből lehet berakni a memóriakártyákat is.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés